Krediti za infrastrukturne projekte

04.11.2011. | A. M. | Danas

Nemačka razvojna banka KfW i Unicredit banka potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 11 miliona evra kojom će u srpskim opštinama biti finansirani infrastrukturni projekti koji treba da doprinesu poboljšanju uslova života građana.

Direktor kancelarije KfW-a u Beogradu Jirgen Velšof (Jürgen Welshof) naglasio je da će opštine, da bi mogle da apliciraju za kredit iz ove linije, morati da predaju precizne investicione planove. Prema njegovim rečima, ova banka uskoro će početi da odobrava i grantove -  bespovratne pozajmice, za investicije u energetsku efikasnost.

Uz novu kreditnu liniju, ukupna podrška nemačke Vlade, preko KfW-a, za razvoj opštinske infrastrukture u Srbiji dostigla je ukupan iznos od 100 miliona evra, a ukupna podrška Srbiji čak 1,09 milijardi evra.

Predsednik Izvršnog odbora Unicredit banke Klaus Priveršek (Klaus Priverschek) istakao je da će za dobijanje sredstava moći da se prijave lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, koja raspolažu dovoljnim finansijskim kapacitetima za otplatu i poseduju konkretne planove za investicije u oblastima vodovoda i kanalizacije, upravljanja otpadom, snabdevanja energijom, poboljšanja saobraćaja, obrazovanja, zdravstva, stambene izgradnje ili podizanja infrastrukture potrebne za razvoj industrije.

Krediti iz KfW-ove linije odobravaće se sa periodom otplate od 7 godina i uz 2 godine grace perioda. Polovina sredstava biće plasirana sa fiksnom kamatom, a polovina sa varijabilnom. Do sada, lokalne samouprave u Srbiji uzele su ukupno oko 250 miliona evra kredita, od čega im je Unicredit banka odobrila 60 miliona.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...