PRIJAVA-468X60-BANNER

Krediti za infrastrukturne projekte

04.11.2011. | A. M. | Danas

Nemačka razvojna banka KfW i Unicredit banka potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 11 miliona evra kojom će u srpskim opštinama biti finansirani infrastrukturni projekti koji treba da doprinesu poboljšanju uslova života građana.

Direktor kancelarije KfW-a u Beogradu Jirgen Velšof (Jürgen Welshof) naglasio je da će opštine, da bi mogle da apliciraju za kredit iz ove linije, morati da predaju precizne investicione planove. Prema njegovim rečima, ova banka uskoro će početi da odobrava i grantove -  bespovratne pozajmice, za investicije u energetsku efikasnost.

Uz novu kreditnu liniju, ukupna podrška nemačke Vlade, preko KfW-a, za razvoj opštinske infrastrukture u Srbiji dostigla je ukupan iznos od 100 miliona evra, a ukupna podrška Srbiji čak 1,09 milijardi evra.

Predsednik Izvršnog odbora Unicredit banke Klaus Priveršek (Klaus Priverschek) istakao je da će za dobijanje sredstava moći da se prijave lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, koja raspolažu dovoljnim finansijskim kapacitetima za otplatu i poseduju konkretne planove za investicije u oblastima vodovoda i kanalizacije, upravljanja otpadom, snabdevanja energijom, poboljšanja saobraćaja, obrazovanja, zdravstva, stambene izgradnje ili podizanja infrastrukture potrebne za razvoj industrije.

Krediti iz KfW-ove linije odobravaće se sa periodom otplate od 7 godina i uz 2 godine grace perioda. Polovina sredstava biće plasirana sa fiksnom kamatom, a polovina sa varijabilnom. Do sada, lokalne samouprave u Srbiji uzele su ukupno oko 250 miliona evra kredita, od čega im je Unicredit banka odobrila 60 miliona.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;