INFONET-468X60-BANNER

ATB Sever dobio kineskog vlasnika

26.10.2011. | A. Isakov | Politika

ATB Sever - fabrika elektromotora i malih mašina, dobila je novog vlasnika, Volong grupu (Wolong Group) iz Kine.

U saopštenju koje je izvršni odbor ATB grupe poslao iz Beča svojim fabrikama navodi se da je, posle intenzivnih pregovora koji su trajali poslednje dve sedmice, dr Matias Šmit (Matthias Schmidt), kao poverenik A-tek Industries svoj udeo od 97,94% u ATB grupaciji preneo na Volong grupu. Ne navodi se za koji iznos je kineskoj kompaniji prodat većinski paket akcija, ali je poznato da je od prošle godine bečko preduzeće A-tek Mirka Kovača u stečaju koji se smatra drugim po veličini u Austriji.

Volong grupa smatra se jednim od najvećih kineskih proizvođača elektromotora, tvrde u sedištu ATB grupacije, dodajući da je preuzimanje ATB grupe prilika da svoju proizvodnju internacionalizuju i da se proizvodni program i tržišta Volonga i ATB-a dopunjuju.

Volong grupa preuzima i sve lokacije i sve zaposlene iz ATB grupe širom sveta sa svim njihovim pravima i obavezama.

Predstavnici novog kineskog vlasnika u više puta su boravili u subotičkom preduzeću analizirajući poslovanje fabrike. Ova fabrika poslednjih godina smanjuje proizvodnju i otpušta radnike, te od deset proizvodnih pogona još rade samo dva. Sada se nadaju da će dolazak novih vlasnika značiti i opstanak i ponovni rast Severa.

Fabriku Sever austrijski A-tek je kupio pre šest godina za nešto više od 300.000 evra. Skoro dve hiljade bivših radnika Severa tužilo je fabriku zbog neisplaćene razlike u zaradama od 1997. godine do privatizacije.

 

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;