INFONET-468X60-BANNER

Srbija zadovoljna nacrtom zavšnog izveštaja o korišćenju OIE u Srbiji

06.10.2011. | EurActiv

Ministarstvo infrastrukture i energetike Srbije dobilo je nacrt završnog izveštaja o korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji još treba da odobri Energetska zajednica jugoistočne Evrope, izjavio je danas (6.10) pomoćnik ministra infrastrukture i energetike Miloš Banjac. Banjac je za portal EurAktiv izjavio da je taj izveštaj u skladu sa procenama srpskih vlasti i podsetio da će se na osnovu njega utvrđivati ciljevi koje će Srbija morati da ostvari do 2020. godine u povećanju udela obnovljivih izvora energije.

"Dobili smo preliminarni završni izveštaj od grčkog Centra za obnovljive izvore i uštedu energije (CRES), koji je radio izveštaj, i sada smo se saglasili sa tim izveštajem. Ono što smo dobili u tom izveštaju odgovara i našim procenama", rekao je Banjac i dodao da za sada ne može da govori o detaljima izveštaja. Ovaj izveštaj će biti upućen Energetskoj zajednici u okviru koje će prvo biti razmotren i usvojen na nivou radne grupe, a zatim i na višim nivoima, uključujući ministre zemalja učesnica.

Preliminarna analiza koju je obavio CRES pokazala je da 25% energije koja se koristi u Srbiji potiče iz obnovljivih izvora, pa je postojala mogućnost da Srbiji bude postavljen isuviše zahtevan cilj od 32% koji bi morala da ostvari do 2020. godine, što bi za nas bilo skupo.

Udeo energije iz obnovljivih izvora bio je 14%, prema ranijim statističkim podacima srpskih institucija, a najveći deo je poticao od hidropotencijala, odnosno velikih hidroelektrana, kao i biomase. Ta istraživanja, međutim, nisu obuhvatila sve podatke o potrošnji biomase jer su se bazirala samo na podacima dobijenim od trgovaca drvetom. Za utvrđivanje potrošnje biomase izazov je predstavljalo postojanje crnog tržišta biomase, nelegalne seče i korišćenja šuma u privatnom posedu.

Izveštaj će biti polazna osnova za utvrđivanje cilja koji će Srbija morati da ostvari do 2020. godine u povećanju udela obnovljivih izvora energije. Prilikom utvrđivanja cilja u skladu sa direktivom EU o obnovljivoj energiji uzimaju se podaci o učešću energije iz obnovljivih izvora u potrošnji - u slučaju zemalja energetske zajednice u jugoistočnoj Evropi u 2008. godini. Taj udeo se uvećava koeficijentom od 5,5%, ali se uzima u obzir i bruto domaći proizvod (BDP) zemlje.

Srpske vlasti su pregovarale u okviru Energetske zajednice u jugoistočnoj Evropi o smanjenju polazne osnove i koeficijenta uvećanja pri utvrđivanju cilja za 2020, pošto bi Srbija imala kraći rok i veći godišnji procenat uvećanja u odnosu na članice EU jer su one sa sprovođenjem svojih programa krenule 2008. godine. Srbija je tražila i da za nju godišnja stopa uvećanja bude 0,5%, odnosno da ukupan koeficijent bude 4%.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;