INFONET-468X60-BANNER

Zelene zgrade: ključ smanjenja emisije CO2 i povećanja energetske efikasnosti

21.09.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Skup koji se danas održava u Briselu predstavlja jedan od prvih zajedničkih nastupa zvaničnika EU sa jedne, i predstavnika saveta zelene gradnje, sa druge strane. Samim tim, on najavljuje promenu klime i fokusa ka održivom građenju u širem smislu nego što je to relativno uska oblast energetske efikasnosti.

Reč je o događaju koji je ugostio predstavnike evropskih saveta zelene gradnje (iz i van EU), lidere u zelenoj industriji i zvaničnike EU. Pored planova koje EU sprovodi u cilju uspostavljanja održive gradnje, na skupu će biti predstavljene aktivnosti Regionalne mreže nacionalnih saveta zelene gradnje Evrope.

Janez Potočnik, Komesar EU za životnu sredinu, govorio je danas u Briselu o potencijalu ozelenjavanja zgrada u Evropi povodom Svetske nedelje zelene gradnje. 

"Ozelenjavanje postojećih zgrada pruža neuporedive mogućnosti, ne samo za ekonomski održivo smanjenje emisije ugljenika, već i za smanjenje potrošnje prirodnih resursa: eksploatacije materijala i potrošnje vode. Zato su zgrade i građevinska industrija uopšte, suštinski deo Plana za efikasno korišćenje resursa Komisije EU (Roadmap for a Resource Efficient Europe) koji je usvojen ove nedelje", rekao je Potočnik.

On je dodao da su EU potrebne ideje i iskustva saveta zelene gradnje u Evropi kako bi bila ostvarena vizija efikasnog korišćenja resursa. "Rast Evropske mreže saveta zelene gradnje već pokazuje značaj koji privrede evropskih zemalja daju zelenoj gradnji, uz sve očiglednije ogromne prilike za otvaranje novih radnih mesta i poslovnih mogućnosti koje pokreću zelene zgrade", zaključio je Potočnik u najavi današnjeg govora.

Predsedavajući Evropske mreže saveta zelene gradnje, Paul King, izvršni direktor Saveta zelene gradnje Velike Britanije, o skupu je rekao sledeće: "Naša nova, Regionalna evropska mreža, u okviru Svetskog saveta zelene gradnje, predstavlja važnu polugu za saradnju koja će unaprediti održivost izgrađene sredine u Evropi. Postoji velika prilika da industrija sarađuje sa vladama kako bi se uklonile prepreke i otvorio put brojnim mogućnostima ekonomskog razvitka koji može nastati ukoliko radikalno izmenimo naš sadašnji pristup građenju."

Adriana Ticau, član Evropskog parlamenta i izveštač za Direktivu o energetskoj efikasnosti zgrada, rekla je: "Nadležne institucije treba da predvode sopstvenim primerom. One treba da rekonstruišu svoje zgrade kako bi postale energetski efikasne ili se čak približile nultoj potrošnji energije na godišnjem nivou (zero-energy buildings).

Savet zelene gradnje Srbije punopravni je član Evropske regionalne mreže i Svetskog saveta zelene gradnje. Savet zelene gradnje Srbije prisustvovao je sastancima Regionalne mreže Evrope kao punopravni član u nekoliko navrata (Barselona, London), a zahvaljujući redovnoj komunikaciji između svih članova Regionalne mreže i Svetskog saveta zelene gradnje javnosti u Srbiji i svojim članovima redovno donosi nove informacije iz oblasti zelene gradnje u Evropi.

Svetsku nedelju zelene gradnje, koja je povod ovom skupu, naš savet obeležava izložbom zelenih zgrada u Srbiji "Zelena gradnja – ovde" i sada koja se od 19. do 25. septembra nalazi u tržnom centru Ušće na Novom Beogradu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;