PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Škundrić: Sa Kinom dogovorena revitalizacija "Kostolca"

30.08.2011. | Tanjug

Savetnik za energetiku premijera Petar Škundrić izjavio je danas da je parlamentarno-privredna delegacija u Kini postigla višestruke rezultate - dogovorena je konkretna realizacija jednog od najvažnijih projekata za Srbiju u ovom trenutku - revitalizacija TE Kostolac i izgradnja novog termobloka, i stvorena mogućnost za saradnju u novim projektima.

"Proširili smo oblasti saradnje izvan energetike i infrastrukture, što prijateljske odnose Kine i Srbije diže na viši nivo, a što može da potpomogne intenzivijoj ekonomskoj saradnji i finansijskom inženjerignu. To je za Srbiju ovom trenutku jako važno", rekao je Škundrić Tanjugu u Pekingu.

Prema njegovim rečima, kineska vlada odlučila je da se projekat revitalizacije TE Kostolac realizuje po najpovoljnijim finansijskim uslovima koje ona i Eksim banka odobravaju.

Škundrić je dodao da su tokom boravka u Kini privrednici imali niz susreta i razgovora sa predstavnicima različitih kompanija, a da je lično najviše razgovarao sa kompanijama koje se bave energetikom.

"Imali smo susrete sa najsnažnijim energetskim kompanijama Kine. Jedna, na primer, ima 12 puta veću proizvodnju električne energije nego ceo EPS. Sve te kompanije izrazile su veliki interes za saradnju u energetskim i infrastrukturnim projektima, bilo da je reč o putnom, železničkom ili vazdušnom saobraćaju i infrastrutruri koja pokriva te segmente", rekao je on.

Svetski finansijski centar u Šangaju

Škundrić je istakao i, kako je ocenio, veoma dobre razgovore sa velikim hemijsko-inženjerskim kompanijama zainteresovanim za saradnju u oblasti proizvodnje veštačkih đubriva, petrohemije, gasifikacije uglja i novih tehnologija sa stanovišta zaštite životne sredine.

On je dodao da su i manje kompanije iskazale interes za saradnju i posebno izdvojio sastanak sa predsednikom i predstavnicima Kineske razvojne banke koji su, kako je rekao, spremni da otprate finansijske projekte koji bi rebalo da budu predmet bliže saradnje srpskih i kineskih kompanija.

"Srbija ima ozbiljne kapacitete u oblasti energetike. Kineske kompanije su zainteresovane za sve vidove energetike, od klasičnih termoenergetskih postrojenja, do najsavremenijih, sa natkritičnim parametrima, do najsavremenijih hidropostrojenja, kao i za saradnju u oblasti obnovljiih izvora čiste energije", rekao je Škundrić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;