INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Elektrosrbija" Kraljevo dobila trodelnu mobilnu trafostanicu vrednu 800.000 evra

24.08.2011. | Tanjug

Privredno društvo za distribuciju električne energije "Elektrosrbija" Kraljevo od danas poseduje najsavremeniju trodelnu mobilnu trafostanicu, koja može da preuzme napajanje na tri naponska nivoa svuda gde je to zbog havarije, rekonstrukcije ili drugih radova neophodno.

Proizvođač ovog elektroenergetskog objekta je kompanija "Siemens" i juče je obavljena zvanična promopredaja i prezentovanje javnosti tehnologije za koju je rečeno da je jedinstvena na Balkanu.

Mobilna TS će najpre biti angažovana u "Elektrodistribuciji" Kraljevo gde će dva postrojenja preuzeti napajanje od trafostanice "Ribnica" od 35 kilovolti, koja zbog oštećenja u zemljotresu mora da bude srušena.

I treće postrojenje naponskog nivoa 10 kilovolti biće upotrebljeno u Kraljevu tokom zamene četiri manje, takođe u zemljotresu oštećene, trafostanice, a zatim će biti angažovano gde god bude bilo potrebno.

Direktor PD "Elektrosrbija" Slobodan Mihajlović kaže da su ovim stvoreni uslovi za rušenje stare TS "Ribnica" i izgradnju nove napona 110 kilovolti, zašta je konkurisano za kredit Svetske banke.

- Najkasnije za dve godine imaćemo novu trafostanicu. Ova stara snabdevala je deo centra grada, naselja Ribnicu i Kovače, odnosno i do 10.000 potrošača. Bez mobilne trafostanice, svi oni bi tokom izgradnje imali nesigurno napajanje - rekao je Mihajlović.

On kaže da je vrednost mobilne trafostanice 800.000 evra i da je sredstva obezbedila "Elektrosrbija".

Direktor "Simensa" u Srbiji Dušan Muškatirović je rekao da se ova mobilna jedinica sastoji od tri postrojenja i da je po tome jedinstvena.

- Područje koje pokriva "Elektrosrbija" je kompleksno, jer je veliko, prostire se od Srema do Kopaonika, sa različitom je gustinom naseljenosti. Zato smo napravili fleksibilnu trafostanicu sa tri naponska nivoa - rekao je Muškatirović.

Prema njegovim rečima, trafostanica, cela ili po delovima, može da se montira za petnaestak minuta, sva tehnologija je u kontejnerima, tako da mobilnost zavisi samo od dužine vožnje do nekog mesta.

Direktor "Elektrodistribucije" Kraljevo Ljubinko Pešović kaže da je ovim otklonjena opasnost da zbog obrušavanja postojeće TS "Ribnica" najgušće naseljen deo Kraljeva ostane bez električne energije.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je izrazio zadvoljstvo što se otvaraju vrata za izgradnju nove trafostanice u Ribnici, naselju u kome se ove godine realizuje najviše velikih investicija u Kraljevu i čije su potrebe za pouzdanim napajanjem sve veće.

Privredno društvo "Elektrosrbija" sa sedištem u Kraljevu električnom energijom snabdeva oko 890.000 potrošača na području 12 okruga zapadne i centralne Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;