INFONET-468X60-BANNER

Lančani bankrot: građevinska operativa, pa cela privreda Vojvodine

22.07.2011. | B.D. Savić | Danas

U izjavi za dnevni list Dnevnik Pastor je kazao da je situacija u Pokrajini alarmantna jer je za prvih šest meseci vojvođanskom budžetu preneta svega desetina predviđenih para, pa dugovi građevinskoj operativi koju je angažovao Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja samo u ovoj godini premašuju 3,5 milijarde dinara.

"Cifre su poražavajuće i kad bi zbog slabog učinka političari plakali, u Vojvodini bi se odavno naricalo. Tolika buka bi morala da bude zbog alarmantne situacije u pokrajinskoj kasi u koju je u od planiranih 10,2 milijardi za investicije u ovoj godini, za prvih šest meseci realizovana svega 1,4 milijarda. A od toga je iz republičke kase stiglo svega oko milijardu dok je ostatak prenet iz prošlogodišnjeg budžeta Vojvodine", istakao je Pastor.

On je naveo da je tako za prvih šest meseci realizovano svega 15% planiranih para. Ukazao je i na to da je plan od oko 10 milijardi za investicije bio "i realan i odgovoran i zasnovan na Ustavu Srbije, ali i usaglašen s Republičkom vladom prilikom usvajanja državnog budžeta".

Po njegovim rečima, zakidanje vojvođanske kase dešava se kontinuirano u poslednjih nekoliko godina, ali ove godine je toliko drastično da preti lančani bankrot u vojvođanskoj privredi, pošto Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja više nije u mogućnosti da izmiruje obaveze prema izvođačima radova na investicijama širom Vojvodine. Naveo je da je dug izvođačima samo u ovoj godini premašio 3,5 milijarde dinara, te da se nekim izvođačima duguje i po trista miliona zbog čega više nisu u mogućnosti da posluju, niti da izmiruju obaveze prema povezanim preduzećima.

"Sad smo došli dotle da smo firme koje su savesno obavile radove na kojima ih je Pokrajina angažovala praktično gurnuli u bankrot jer ne možemo da ih isplatimo. A pošto je reč o građevinskoj operativi koja se oslanja i na druge grane privrede, a koja više nije u stanju ni da servisira dugove bankama kod kojih se zaduživala, jasno je kakav pogubni scenario bankrota preti kompletnoj vojvođanskoj privredi", podvlači potpredsednik Pokrajinske vlade.

Na pitanje koji su mehanizmi na raspolaganju Vladi APV da se takav scenario izbegne, odnosno da privoli centralnu vlast na to da ispuni svoje obaveze prema pokrajinskom budžetu, Pastor je kazao da "nažalost, jedini mehanizma jesu javni apeli".

"Naše urgiranje je svakodnevno, ali ono ide isključivo po političkoj liniji, a ne institucionalno, verovatno zbog toga da se nešto ne bi pogrešno shvatilo pošto su iste stranke na vlasti i u Pokrajinskoj i u Republičkoj vladi. Tako da smo u poziciji da verujemo obećanjima. A da je samo 10% tih obećanja ispunjeno, odavno bismo imali sve 102 milijarde koje Vojvodini sleduju po Ustavu. Ovako se stalno čeka neka milijarda iz Beograda, koja je za nas u Vojvodini postala Godo", kazao je on.

Pastor je ocenio i da je apsurdno što Vlada Srbije nije u stanju da ispoštuje sopstveni Zakon o budžetu, te zakida pokrajinski budžet bez ikakvog objašnjenja, a istovremeno prihvata izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava kojim se pravi „rupa„ u budžetu od 40 milijardi dinara.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;