INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rešenja pronalazača Ljubiše Ćirića u PKS-u

01.07.2011. | E-kapija

Pronalasci i projektna rešenja pronalazača Ljubiše Ćirića, predstavljeni su 30. juna u Privrednoj komori Srbije u Beogradu. Među ostalima, izložene su mini hidrocentrale, filteri za dimnjake, nove građevinske i tehnologije za izgradnju puteva, ambari za kukuruz, staklenici - plastenici i sistem za odvodnjavanje.

Mini hidrocentrala od 4 do 32kW, namenjena domaćinstvima, radi po principu zakona o spojenim sudovima i posebnim načinom prinude vode da se vraća u rezervoar. Ćirić je rekao da je 4kW optimalno za jedno domaćinstvo u stambenoj površini između 50 i 60m2, a pogodna je za vikendice, radionice i druge objekte na mestima gde nema struje. Ćirić je rekao da mini hidrocentrala košta od 3.700 do 4.500 evra u zavisnosti od toga gde se postavlja. Hidrocentrala za svoj rad koristi struju koju sama proizvodi, a da bi bila dobijena struja od 4kW, centrala mora da koristi 1.200 litara.

Kružni tok vode omogućava visok stepen iskorišćenosti energije i kontinuiranu proizvodnju struje. Mini hidrocentrala je prilagođena malom prostoru i može da se postavi na prostor od oko 3m2. Materijali i proizvodnja ovakve hidrocentrale su potpuno domaćeg porekla.

Ćirić je istakao da za njegov pronalazak, na žalost, postoji veće interesovanje u inostranstvu nego u Srbiji.

"Svoje pronalaske nudim prvo u Srbiji, da pronađu praktičnu primenu. Izgradnja mini hidrocentrala, postavljanje univerzalnih filtera za dimnjake, primena novih tehnologija u oblasti gradnje objekata, staklenika, plastenika, garaža, samo su neke od tehnologija koje imaju značaj kao nove inovacije za razvoj privrede. Sve to što ja nudim, znatno je jeftinije nego što danas imamo."

"Recimo, rešavanje stambenih problema, uz primenu mojih inovacija koštalo bi od 350 do 700€/m 2. Dakle, ukoliko svi zajedno dovoljno odgovorno pristupimo ovim tehnologijama i učinimo sve da se maksimalno aktiviraju u proizvodnji, srpska privreda bi mogla dobiti nimalo zanemarljiv zamajac ka napretku u proizvodnji i zapošljavanju u oblastima energetike, ekološke proizvodnje hrane i građevinarstvu", navodi pronalazač Ljubiša Ćirić.

Ćirićev ekološki pristup, prema oceni PKS, donosi snažnu šansu ovoj i dolazećim generacijama da reše problem snabdevanja energijom i vodom, proizvodnju hrane, probleme menjanja i proširivanja rečnih tokova, saniranja močvara ili drugih loših zemljišnih terena, novih načina obrade otpadnih i sekundarnih sirovina, kao i zapošljavanje velikog broja novih radnika.

 

Komentari: 1

Novica 10.11.2011 15.58.33

Nemam komentar,imam molbu kako moze da se dodje do kontakta sa Ljubisom.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;