INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelena energija u Srbiji

28.06.2011. | Danas

"Najvažniji ciljevi projekta izgradnje 50 mini elektrana koji su pokrenule Elektroprivreda Srbije i kompanija Dunav osiguranje, od kojih će 28 elektrana biti u užičkom regionu, od velikog je značaja za razvoj naše privrede i zemlje u celini. Najvažniji ciljevi tog izuzetnog projekta su dobijanje jeftinijih i obnovljivih izvora energije, otvaranje novih radnih mesta i zaštita životne sredine Srbije", izjavila je na Mećavniku, u Drvengradu, Milenka Jezdimirović, direktorka kompanije Dunav osiguranje, na radnoj konferenciji pod nazivom Razvojni potencijali lokalnih samouprava Republike Srbije u projektima obnovljivih izvora energije, pod pokroviteljstvom zamenika predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića.

Milenka Jezdimirović je dodala da jeftina energija omogućava jeftiniju proizvodnju, a samim tim i manje troškove života naših ljudi. Kompanija Dunav osiguranje, istakla je ona, počela je u februaru saradnju sa EPS-om i opštinama Čajetina i Ivanjica. "Time smo stvorili novu stranicu u poslovanju i postali jedan od ključnih učesnika u proizvodnji jeftine zelene energije. Dunav osiguranje ne samo da je vodeća kompanija u toj oblasti u Srbiji, već je i uzor društveno-odgovornog poslovanja. Zato smo se i opredelili da podržimo projekat od značaja za zaštitu životne sredine i ravnomeran razvoj Srbije i njenih regiona. Novim vidom investiranja želeli smo da pokažemo da strateško partnerstvo sa EPS-om i pojedinim opštinama u Srbiji može da bude u funkciji razvoja naše privrede i poboljšanja životnog standarda građana. Na ovaj način Srbija je korak bliže razvijenim državama i evropskim integracijama", istakla je Milenka Jezdimirović.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković naglasio je da je ta kompanija u proteklih godinu dana preduzela niz aktivnosti na realizaciji projekata obnovljivih izvora energije. "Reč je o projektima izgradnje malih i velikih hidroelektrana, iskorišćavanja komunalnog otpada i korišćenja solarne energije. Svi ti projekti su sadržani u Beloj knjizi, važnom dokumentu koji je sačinio EPS za privlačenje investicija u obnovljive izvore energije", izjavio je Marković. On je dodao da predstoji realizacija projekata u oblasti vetroenergije i biomase, pozivajući lokalne samouprave da se aktivno uključe u realizaciju projekata obnovljivih izvora energije.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, naglasio je da je energetska stabilnost preduslov za ekonomski razvoj jedne zemlje. On je rekao da je Srbija bogata obnovljivim izvorima energije i da treba stvoriti mogućnost za njihovo adekvatno korišćenje, što su resorno ministarstvo i Vlada Srbije i učinili donošenjem odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata.

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, naglasio je da čelnike opština u Srbiji treba upoznati sa prednostima izgradnje obnovljivih izvora energije u njihovim sredinama, te da izgradnja takvih objekata ne predstavlja smanjenje budžetskih prihoda, već naprotiv, njihovu uštedu.

Juče je na Zlatiboru položen i kamen temeljac za elektranu koju će pokretati energija Sunca. Kamen temeljac su položili Milenka Jezdimirović, generalna direktorka kompanije Dunav osiguranje, Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije i Milan Stamatović, predsednik Skupštine opštine Čajetina. Kompanija Dunav osiguranje i EPS glavni su nosioci projekta i investitori izgradnje prve elektrane na energiju Sunca u Srbiji, snage pet megavata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

OBO BETTERMANN
OBO BETTERMANN
STARA PAZOVA
www.obo.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;