INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Blokada puteva zbog lažnih obećanja (video)

22.06.2011. | Dnevnik

Kao što su i najavile, putarske firme u sastavu Nibens grupe odlučile su da će od jutros u 7 časova radikalizovati protest. Oni navode da nije rešen ni jedan jedini zahtev koji su postavile krajem prošle nedelje. Niti su odblokirani računi, niti obezbeđeni energenti i repromaterijal neophodni za izgradnju i održavanje puteva, niti isplaćena zarada za maj, niti omogućen raskid privatizacije preduzeća koja ispunjavaju uslove.

I u Vladi Srbije, i u Agenciji za privatizaciju, i u Ministarstvu za infrastrukturu, i u bankama obećali su razrešenje problema i nastavak poslovanja, međutim, putari kažu da ne mogu živeti od obećanja.

Vreme prolazi, radovi na izgradnji i održavanju puteva stoje, a radnici postaju sve nervozniji jer jedu poslednje zalihe dok sede kod kuće ili se menjaju na straži koja čuva imovinu preduzeća, kao u Vojvodinaputu–Bačkaputu.

Iako su se problemi u privatizovanim firmama, članicama Nibens grupe javili mnogo pre nego što je vlasnik Milo Đurašković pritvoren zbog sumnje da je opljačkao veću koliičinu novca, čaša se prelila polovinom maja kada je počela primena izmenjenog Zakona o platnom prometu koji je onemogućio preduzećima pod blokadom dalje poslovanje. A blokada traje mesecima jer su firme prezadužene po raznim osnovama.

Pošto su najveći dugovi bankama i premašuju 110 miliona evra, najveći poverioci Nibens grupe od 5 banaka dogovorili su da će postaviti novi zajednički menadžment za preduzeća i omogućiti dalje poslovanje, što su pozdravili i Vlada i resorno ministarstvo.

Iako su sindikalci bili pomalo nepoverljivi prema ovakvom scenariju, plašeći se šta će biti s njihovom sudbinom kada se dugovi vrate i kapitalom firmi – jer je u opciji bila priča da će banke na ime dugova uzeti pod svoje deo kapitala preduzeća – još se ništa od svega toga nije realizovalo. A dani idu, sezona izgradnje prolazi.

Protokol o saradnji potpisale su AIK banka, Unicredit, Intesa, EFG i Societe Generale banka, a trebalo bi da sa njima sarađuje još 9 banaka koje potražuju novac.

Međutim, sindikalci pitaju šta uopšte znači potpisani protokol i koga on obavezuje, dokle i šta da čekaju, zašto niko ne želi da sarađuje s njima, a zna se da je Svetska internacionala građevinarstva i drveta tražila od predsednika države Borisa Tadića da omogući dijalog Vlade Srbije i Sindikata da bi se izbeglo da putari ostanu bez posla.

Izvor: RTV

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;