INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Francuska: Hrana, pa sve ostalo

17.06.2011. | Beta

Ukupne investicije Francuske u Srbiju u poslednjih 10 godina iznosile su više od 780 miliona dolara i omogućile su zapošljavanje 7.000 radnika, izjavio je juče (16.6) predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin. On je na sednici Sekcije PKS za Francusku kazao da je ta zemlja od 2000. godine do 2010. godine imala oko 540 miliona dolara direktnih investicija u Srbiji, ali sa ostalim investicijama ukupno 780 miliona dolara.

"Srbija bi trebalo da radi na daljem privlačenju direktnih investicija francuskih firmi", ocenio je Bugarin. Kao uspešne primere privatizacije Bugarin je naveo Lafarge group-u koja je privatizovala Beočinsku fabriku cementa i investicijom od višom od 102 miliona evra, svrstala se u red najvećih francuskih industrijskih investicija u Srbiji.

Sledeći primer je pirotski Tigar, u vlasništvu francuskog Michlin-a, jednog od najvećih srpskih izvoznika, koji oko 70% svoje proizvodnje izvozi na tržište EU, zatim, Tarkett u Bačkoj Palanci, koji je kao deo multinacionalne kompanije sa sedištem u Francuskoj u protekloj godini imao izuzetne poslovne rezultate, uprkos globalnoj finansijskoj krizi.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio rekao je da su francuske kompanije zainteresovane da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti ogranske proizvodnje i poljoprivrede. "Za odnose Srbije i Francuske je dobro to što su poljoprivrdne zemlje".

On je ukazao na efekte strateške odluke Francuske da privlači strane investicije, tako da danas zauzima 2. ili 3. mesto u svetu po prvilačenju stranih investicija. Opredeljenje Srbije za priključenje EU svakako je dobar signal stranim investitorima, a samo pristupanje uniji privlači i velike investicije, dodao je on, ukazujući da su predstavnici francuskih preduzeća zainteresovani da dođu u Srbiju uz napomenu da postoji nekoherentnost administrativnih pravila i problemi vezani za imovinu.

Ambasador je naglasio oživljavanje odnosa Srbije i Francuske, u čemu značajan udeo ima ekonomska saradnja, i naglasio značaj strateškog parnerstva dve zemlje.

Na sastanku Sekcije PKS za Francusku je rečeno da je u prva četiri meseca 2011. porastao izvoz proizvoda iz Srbije u Francusku za 15,4%, a uvoz za 10,4% u poređenu sa prvim kvartalom 2010. godine.

Predsednik Sekcije PKS za Francusku Vojislav Stevanović iz Simpa rekao je da prisustvo srpskih kompanija u Francuskoj nije na zadovoljavajućem niovu, a razlozi tome su možda loša struktura naše ponude, nedovoljno kvalitetan marketinški nastup na tom tržištu, ili da francuski partneri slabo poznaju srpsku privredu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;