INFONET-468X60-BANNER

Podignuti reflektori na stadionu Karađorđe

08.06.2011. | E-kapija

Stadion Karađorđe uskoro će zasijati. Sva četiri stuba koji nose reflektore za osvetljenje ovog sportskog objekta, značajnog ne samo za fudbalere, već i za sve ljubitelje sporta u Novom Sadu podignuta su. Ekipe preduzeća Energotehnika Južna Bačka, u utorak (7.6)podigle su i poslednji stub, koji je, sa 72 reflektora na vrhu, visok 48,5m i težak 15t.

Gradski stadion je, podsetimo, bez reflektora ostao 2004. godine i od tada na njemu ne mogu da se igraju međunarodne utakmice. Ovo borilište, sada će imati ukupno 316 reflektora, a uz njih će biti postavljeni i nova trafo-stanica i agregat, pa sam stadion, kada zasvetli neće imati problema sa nestancima struje.

"Sada ćemo biti u mogućnosti da u Novom Sadu ugostimo A reprezentaciju Srbije", istakao je Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada. "Još u 2008. godini doneli smo odluku da stadion i parcele oko njega budu od posebnog interesa za grad, i upravo zbog toga, stadion je prenet na upravu Poslovnom prostoru, kako bi mogli da u njega direktno ulažemo, i ne izlažemo se opasnosti, ako bi došlo do privatizacije sportskih klubova..."

Pavličić, takođe, napominje da će, u skorije vreme, biti organizovano otvaranje osvetljenog stadiona, sa novim reflektorima, i sa prigodnim programom, atraktivnim za sve Novosađane.

Borislav Novaković, direktor Zavoda za izgradnju grada, precizirao je da će, posle podizanja reflektora, uslediti i postavljanje kabla oko stadiona, koji će povezati stubove sa reflektorima. "Očekujemo da nam, do 10. jula, stigne i nova trafo-stanica, sa sa agregatom", najavljuje Novaković. "Ako sve bude bilo u redu, i ako rokovi budu poštovani, očekujemo da će stadion biti osvetljen krajem jula."

Samo osvetljenje, inače, projektovano je u skladu sa svim zahtevima UEFA, za odigravanje fudbalskih utakmica, odnosno IAAF, za organizovanje atletskih takmičenja i to na najvišem nivou koji podrazumeva i TV prenose.

Četiri stuba nosača reflektora konusnog su oblika, šesnaestougaoni su i pocinkovani. U dnu im je prečnik 1,2 metra, a na vrhu 45 centimetara. Na svakom je platforma, sa po 72 reflektora snage od dva kilovata. Za održavanje reflektora, biće nabavljen poseban mobilni lift. Uz reflektore na stubovima, takođe, na samim tribinama biće montirano još 28 reflektora od po kilovat. Na celom stadionu će, dakle, biti 316 reflektora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;