INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi ulažu 19,5 milijardi dolara u "Rio Tinto"

13.02.2009. | Biznis

Kineski proizvođač aluminijuma u državnom vlasništvu "Čajnalko" (Chinalco) uložiće 19,5 milijardi dolara u australijsku metaluršku kompaniju "Rio Tinto", što će pomoći Kini da obezbedi izvore sirovina, a "Rio Tintu" da smanji dugove, saopštila je australijska firma.

U sklopu dogovora o najvećem ulaganju neke kineske kompanije u inostranstvo, "Čajnalko" će utrošiti 12,3 milijarde dolara u kupovinu udela do najviše 50 odsto u devet rudnika australijske kompanije. Pored toga, kineski gigant će za 7,2 milijarde dolara kupiti obveznice "Rio Tinta", najvećeg svetskog proizvođača aluminijuma, drugog po veličini proizvođača rude gvožđa i jednog od pet najvećih proizvođača bakra u svetu.

- "Čajnalko" će tako povećati udeo u "Rio Tintu", čije se akcije kotiraju na berzama u Australiji i Londonu, na 18 odsto - saopštila je australijska firma, odbacivši tvrdnju da svoju nezavisnost prodaje Kini.

- Oni su sami sebe saterali u ćošak, ali je dobra vest gotovo 20 milijardi dolara gotovine, što će rešiti mnoge probleme - izjavio je Majkl Bentli iz brokerske kuće "Nortvard kapital".

Plan o ulaganju će verovatno pomno ispitati australijska vlada, koja želi da obezbedi da ulaganja stranih preduzeća nemaju političku ili stratešku pozadinu.

Vrednost akcija "Rio Tinta" pala je za petinu od novembra, kad je ta kompanija odbila 66 milijardi dolara vrednu neprijateljsku ponudu za preuzimanje od strane rivala "BHP Bilitona". "Rio Tinto" je takođe opterećen dugom od 39 milijardi dolara, koji potiče iz vremena kad je preuzeo kanadsku firmu "Alkan" u 2007. godini.

Kompanija je najavila pad neto prihoda za 50 odsto, uz obrazloženje da je potražnja za njihovim proizvodima naglo opala u poslednjem kvartalu 2008. godine. Prihodi protekle godine bili su 3,68 milijardi dolara, a godinu ranije 7,31 milijardu, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije "Rio Tinto" Tom Albaneze kaže da će naglasak sada biti na smanjenju duga.

- Imajući na umu aktuelne nesigurne ekonomske uslove, pogoršanje na tržištu i pad cena, naši napori biće usmereni na povećanje i očuvanje gotovine i otplatu dugova - rekao je Albaneze.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;