SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Udružuju se srpski i hrvatski građevinari - Pregovori o zajedničkom učešću na projektima 22. februara u Beogradu

21.02.2011. | Večernje novosti

Srpska i hrvatska građevinska preduzeća pregovaraće 22. februara u Beogradu o zajedničkom učešću u velikim infrastrukturnim projektima u Libiji, Alžiru, Iranu, Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, najavio je danas sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić.

- To su veliki investicioni poduhvati koji će se raditi u narednih 10 do 15 godina - izjavio je Rodić, navodeći da će vrednost tih poslova biti i do nekoliko milijardi dolara, a realizacija će početi već u prvoj polovini ove godine.

Srpski i hrvatski građevinari trebalo bi, prema njegovim rečima, da se dogovore o zajedničkom nastupu u regionu i pomenutim zemljama na poslovima stambene izgradnje, hidrogradnje, izgradnje puteva, bolnica, tržnih cenatra i drugih objekata.

- Pošto je ovakva situacija u zemlji i mala kupovna moć stanovništva, mi moramo da se okrenemo trećim zemljama da bi sačuvali našu operativu, jer preti brza propast ako ne dobijemo kapitalne poslove - istakao je Rodić.

On je kazao da će na prvom velikom sastanku, koji će biti održan 22. februara u Privrednoj komori Srbije, biti prisutni predstavnici najvećih preduzeća - 21 firme iz Hrvatske i 23 iz Srbije.

Srpska i hrvatska građevinska preduzeća će moći lakše da dođu do bankarskih garancija za velike poslove, na kojima će direktno raditi nekoliko hiljada građevinaca i više desetina hiljada zaposlenih u fabrikama, napomenuo je Rodić.

- Veliki strani investitori, posebno iz Alžira, Libije, Rusije i bivših zemalja Sovjetskog Saveza, traže da bivša jugoslovenska operativa objedinjena ponovo nađe svoje mesto na tim tržištima - istakao je sekretar Udruženja za građevinarstvo u PKS.

Alžir planira, kako je rekao, da u narednom periodu u infrastrukturne projekte uloži oko 100 milijardi dolara, Libija 50 milijardi, Iran 70 milijardi, a bivše sovjetske republike i Rusija više od 100 milijardi dolara.

To su pretežno poslovi koji se dogovaraju na državnom nivou, zbog čega će srpska i hrvatska preduzeća na sastanku u Beogradu usvojiti zajedničke zaključke o traženju pomoći od vlada dve zemlje prilikom ugovaranja poslova.

- Hrvate pozivamo da zajedno sa nama stupe na treća tržišta jer i jednoj i drugoj strani fali zanatska elita: dobri inženjeri, majstori. Zajednički možemo tako velike poduhvate da završimo do kraja - istakao je Rodić.

Građevinska industrija Srbije obuhvata oko 10.830 privrednih društava u kojima je u stalnom radnom odnosu oko 127.180 radnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;