INFONET-468X60-BANNER

Završen projekat za čistiju proizvodnju u Pančevu - Nephodne investicije od 27 miliona evra u očuvanje životne sredine

26.01.2011. | eKapija

Grad Pančevo i Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavili su juče rezultate projekta "Čistija proizvodnja u saradnji sa lokalnom samoupravom" i dodelili sertifikate kompanijama i pojedincima koji su učestvovali u tome.

U programu čistije proizvodnje, koji je trajao godinu dana, učestvovalo je sedam javnih i javno-komunalnih preduzeća iz Pančeva, kompanija "Božić i sinovi" i HIP "Petrohemija" Pančevo.

Pančevo je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je započela takav program s ciljem da na nivou grada i preduzeća koja posluju u Pančevu pokrene inicijativu za strateško postupanje kompanija kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Cilj je da se, u skladu sa održivim razvojem, smanjuje mogućnost nastajanja zagađenja u samom procesu proizvodnje i smanjuje stvaranje štetnih uticaja, a ne samo saniraju posledice.

Projekat je realizovan u saradnji s Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i finansirao ga je grad Pančevo pod pokroviteljstvom Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO) i uz podršku ambasada Austrije i Slovenije.

Projekat je sproveden kroz obuku i posete kompanijama na teritoriji grada Pančeva, organizovanjem radionica za lokalne konsultante i predstavnike kompanija, procenom stanja i predlozima rešenja, kao i predstavljanjem izveštaja na završnoj konferenciji koja je juče održana.

Grad je dobio 12 obučenih eksperata, a prema rezultatima, nakon analize o stanju u kompanijama, nephodne su investicije u ukupnom iznosu od 27 miliona evra.

Neke kompanije su već započele realizaciju plana, čijom se kompletnom primenom mogu ostvariti uštede od oko 9 miliona evra godišnje uz smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;