Završen projekat za čistiju proizvodnju u Pančevu - Nephodne investicije od 27 miliona evra u očuvanje životne sredine

26.01.2011. | eKapija

Grad Pančevo i Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavili su juče rezultate projekta "Čistija proizvodnja u saradnji sa lokalnom samoupravom" i dodelili sertifikate kompanijama i pojedincima koji su učestvovali u tome.

U programu čistije proizvodnje, koji je trajao godinu dana, učestvovalo je sedam javnih i javno-komunalnih preduzeća iz Pančeva, kompanija "Božić i sinovi" i HIP "Petrohemija" Pančevo.

Pančevo je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je započela takav program s ciljem da na nivou grada i preduzeća koja posluju u Pančevu pokrene inicijativu za strateško postupanje kompanija kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Cilj je da se, u skladu sa održivim razvojem, smanjuje mogućnost nastajanja zagađenja u samom procesu proizvodnje i smanjuje stvaranje štetnih uticaja, a ne samo saniraju posledice.

Projekat je realizovan u saradnji s Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i finansirao ga je grad Pančevo pod pokroviteljstvom Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO) i uz podršku ambasada Austrije i Slovenije.

Projekat je sproveden kroz obuku i posete kompanijama na teritoriji grada Pančeva, organizovanjem radionica za lokalne konsultante i predstavnike kompanija, procenom stanja i predlozima rešenja, kao i predstavljanjem izveštaja na završnoj konferenciji koja je juče održana.

Grad je dobio 12 obučenih eksperata, a prema rezultatima, nakon analize o stanju u kompanijama, nephodne su investicije u ukupnom iznosu od 27 miliona evra.

Neke kompanije su već započele realizaciju plana, čijom se kompletnom primenom mogu ostvariti uštede od oko 9 miliona evra godišnje uz smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...