INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U zemljotresu u Kraljevu oštećeno više od 4.000 objekata

04.11.2010. | Blic

Građani Kraljeva nakon jučerašnjeg zemljotresa prijavili su oštećenje više od 4.000 objekata, dok je Komisija za procenu štete 120 objekata proglasila kao neupotrebljive za život.

Foto: N. Marković, Blic

- U Gerontološki centar smeštene su 22 starije osobe tokom prošle noći. Za 4 porodice bio je ponuđen alternativni smeštaj, ali su verovatno zbog udaljenosti tih lokacija oni odlučili da ostanu i smeste se kod komšija - rekao je Predrag Marić načelnik Sektora za vanredne situacije.

U toku današnjeg dana biće povećan broj komisija koje će procenjivati štetu nakon zemljotresa u Kraljevu, kako bi se što pre utvrdio broj objekata koji je potpuno neupotrebljiv i onih koji mogu da se saniraju.

- Danas stiže pomoć sa Građevinskog fakulteta u Beogradu jer je potrebno veoma pažljivo i pošteno uraditi procenu štete objekata - istakao je Marić.

Takođe, danas će biti pojačana pomoć koja je već juče počela da pristiže iz cele zemlje.

- Definiše se pre svega prioritet građevinskog materijala koji je potreban, ali i ostalih potrebnih stvari, kao i način raspodele - dodao je Predrag Marić.

U međuvremenu, hiljade Kraljevčana noć je provelo van svojih oštećenih domova, kod rođaka i prijatelja. Na ulicama sinoć je bilo 11 cisterni za snabdevanje pijaćom vodom, jer voda iz gradskog vodovoda nije za ljudsku upotrebu, osim za higijenske potrebe.

Zdravom vodom najpre su snabdeveni prioritetni korisnici, kao što su Zdravstveni centar i Pekara. Na sastanku štabova najavljeno je da će u danas biti još petnaestak cisterni. Stručnjaci kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje i seoskim domaćinstvima preporučuju posebne mere opreza.

- Oni koji vodu piju iz bunara ili lokalnih vodovoda, treba vodu da preventivno prokuvaju, bez obzira da li primećuju ikakve promene. Zemljotres je bio izuzetno jak i na velikom području, tako da može doći do značajnijih promena u kvalitetu vode i iz najkvalitetnijih izvorišta - rekao je epidemiolog dr Vladan Šaponjić.

Snabdevanje električnom energijom je normalizovano na celom području, izuzev u selu Sirča u kome je u toku izgradnja nove trafostanice, jer je dosadašnja srušena u zemljotresu. Očekuje se da će do danas u toku dana struju dobiti i Sirčani. Kraljevačka “Toplana” je imala problema sa manjim kvarovima, od kojih je većina otklonjena, a očekuje se da će danas pre podne grejanje dobiti i meštani Ulice Zelena gora.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;