INFONET-468X60-BANNER

CG: Strani vlasnici kao domaći

17.08.2010. | B92

Nakon što je jedan građanin Srbije tužio Crnu Goru u Strazburu, Ministarstvo finansija te zemlje navodi da su domaći i strani vlasnici nekretnina izjednačeni.

Porez na nepokretnosti određuju lokalne samouprave kojima pripada i prihod od te dažbine, saopšteno je iz Ministarstva finansija Crne Gore. Stopa poreza se određuje na osnovu Zakona o porezu na nepokretnost.

"Stopa poreza je proporcionalna. Lokalna samouprava odlučuje koliki će porez biti po osnovu vrste nepokretnosti i ona ne sme biti manja od 0,08 odsto, ni veća od 0,8 odsto tržišne vrednosti nepokretnosti", kažu predstavnici Ministarstva finansija.

Na pitanje da li za nerezidente, vlasnike nekretnina u Crnoj Gori, važe druge poreske stope oni odgovaraju odrečno.

Stranci, prema procenama, poseduju više od 1,5 miliona kvadratnih metara nekretnina u Crnoj Gori, od čega uglavnom na primorju, što je oko deset odsto ukupne stambene svojine. Pored toga, više od 20 hiljada hektara zemlje takođe poseduju stranci, što je 1,5 odsto teritorije Crne Gore.

Stranih vlasnika je, kako su ranije saopštili iz Ministarstva finansija, najviše iz Srbije i Rusije, a slede Britanci, Irci, Kazahstanci, Jermeni, Norvežani, Holanđani, Australijanci, Slovaci i Francuzi. Precizan podatak o broju građana Srbije koji imaju nekretnine u Crnoj Gori ne postoji zbog velikog broja imovinsko-pravnih sporova.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;