PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Sir Norman Foster odriče se titule viteza radi izbegavanja poreza

08.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitekta, sir Norman Foster, na putu je da izgubi titulu viteza koju je dobio 1999. godine. Daily Mail izveštava da čuveni arhitekta između novca i statusa ipak bira - novac.

Naime, on titulu "sira" nosi kao državljanin Švajcarske. Mnogi savremeni vitezovi imaju strana državljanstva kako bi izbegli visoke poreze koji važe za stanovnike Velike Britanije. Na taj način njima se u Britaniji oporezuje samo ono što su tamo stekli, dok prihodi načinjeni u inostranstvu ne podležu domaćim poreskim stopama.

Foster je jedan od pet bogatih vitezova koji će nakon uvođenja strožijih pravila napustiti Dom lordova (House of Lords) kako bi zadržao pravo na status stranca u svojoj zemlji rođenja.

Novim zakonom je propisano da lice sa statusom nedržavljanina ne sme na Ostvru provesti više od 183 dana poreske godine, ili ga posetiti manje od 91 dana prosečno godišnje tokom četiri godine - uslov koji Foster ne ispunjava.

Ovim je ispunjen još jedan cilj Torijevaca - da bogati koji ne plaćaju britanske poreze ne treba da imaju pravo glasa u Parlamentu.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;