INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd dobija novi Muzej Nikole Tesle, a Pošta u Savskoj stari sjaj

26.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Nikola Selaković, ministar kulture, potpisao je juče ugovore o rekonstrukciji objekata bivše fabrike hartije "Milan Vapa" i zgrade Pošte na Savskom trgu.

Pošta Savska

Budući izgled Pošte u Savskoj (Foto: Urbanistički projekat/Mašinoprojektkopring)

Nekadašnja fabrika "Milan Vapa" će postati novi dom Muzeja Nikole Tesle, dok će zgrada Pošte u Savskoj ulici biti rekonstruisana i dobiće fasadu prema originalnom projektu arhitekte Momira Korunovića, preneo je Tanjug. Ministarstvo kulture je ugovore o rekonstrukciji potpisalo sa Republičkom direkcijom za imovinu i preduzećem Beograd na vodi.

Ministar Selaković je istakao da su ovi projekti deo plana "Skok u budućnost - Srbija 2027", koji ima za cilj obogaćivanje kulturne ponude glavnog grada. Obnova zgrade nekadašnje Pošte broj 2, poznate po svojoj impresivnoj fasadi, predviđa njeno pretvaranje u sedište muzeja i dve pozorišne scene.

Drugi važan projekat obuhvata adaptaciju objekta bivšeg preduzeća Jugošped, koji će postati novi Muzej Nikole Tesle. Prema rečima ministra, ova ustanova će dobiti skoro 20 puta veću površinu nego što trenutno ima, što će značajno poboljšati uslove rada i izlaganja u najposećenijem muzeju u zemlji.

Potpisivanje ugovora između ministra Selakovića, Jovana Vorkapića iz Republičke direkcije za imovinu, i Zorane Burlić iz Beograda na vodi označava početak radova koji će trajati do juna 2027. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;