Telenor otvara prvu eko baznu stanicu u Srbiji

17.06.2010. | SEEbiz

Korišćenjem obnovljivih izvora energije za napajanje telekomunikacione mreže, eko bazna stanica štedi do 50 odsto električne energije. Iz kompanije Telenor navodi se da je ova ekološka stanica prva je u nizu zelenih investicija ove kompanije u oblasti napajanja telekomunikacione mreže, a u projektu su učestvovali domaći stručnjaci, koji su projektovali hibridno postrojenje na sunce i vetar i izvođači, koji su montirali složene uređaje.

Stanicu su pustili u rad ministar životne sredine Oliver Dulić i generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel Morten Jonsen.

- Otvaranjem jedne ovakve bazne stanice želimo da podstičemo i utičemo na kolektivnu ekološku svest kompanija i da damo primer ostalim kompanijama u borbi za očuvanje životne sredine, izavio je Jonsen.

Pored ugradnje solarnih panela i vetrogeneratora na lokaciji, u smanjenju emisije ugljen-dioksida, povećanju energetske efikasnosti učestvuje i specijalni sistem hlađenja baterija. Baterije su montirane u kanal u podu i na taj način je omogućeno da temperatura u prostoriji bude veća, odnosno da sistem za hlađenje radi kraće.

Puštanjem u pogon prve ekološke bazne stanice obogaćena je Telenorova zelena kampanja započeta 2008. godine učešćem te kompanije u borbi protiv klimatskih promena.

Takve bazne stanice već postoje u okviru Telenor Group u Norveškoj, Bangladešu, Pakistanu, Crnoj Gori i Mađarskoj, navodi se u saopštenju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Darko 23.06.2021.
"od čega je na stotinak predmeta pozitivno ...
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...