INFONET-468X60-BANNER

Topao dom bez velikih troškova

04.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom hladnih dana moguće je živeti u toplom i udobnom domu bez trošenja previše novca na grejanje. Evo saveta kako da uštedite novac bez odricanja od opuštajuće topline vašeg stana ili kuće.

Veka

Foto: VEKA

Preko prozora dolazi do najvećeg rasipanja toplote, pa su oni od ključne važnosti za naše domove, jer direktno utiču na potrošnju grejanja i hlađenja. Stari prozori koji loše funkcionišu su glavni uzrok povećanja potrošnje energije za regulisanje temperature i zato bi bilo najbolje zameniti ih novim.

VEKA PVC prozori i vrata ispunjavaju sve zakonske zahteve u pogledu toplotne izolacije, kako za nove objekte, tako i za renoviranje. Oni predstavljaju investiciju koja se može brzo isplatiti jer garantuju značajno smanjenje troškova grejanja. Čuvaju energiju, smanjuju emisiju štetnih gasova i štede vaš novac, a pružaju i odličnu zvučnu izolaciju, dugotrajni su, lako se koriste i održavaju.

Zimi provetravajte vaš dom tokom najtoplijeg dela dana i ne držite sve vreme otvorene prozore na kip. Provetravanje prostorija se obezbeđuje otvaranjem širom svih vrata i prozora u trajanju od 10-15 minuta.

Proverite vaše prozore i vrata da biste pronašli odakle struji vazduh i, ako je potrebno, izolujte ih izolir trakom za prozore. To je privremeno rešenje, a najbolje je zameniti staru stolariju novom.

Izbegavajte električne peći koje mnogo troše, a daju malo toplote.

Optimalna temperatura u kući treba da je viša tokom dana nego noću. Ugradite automatski termostatski ventil na radijatore i on će održavati temperaturu prostora na istom nivou. Pokušajte da držite temperature podjednakim - tokom dana na oko 20-22, a noću ne niže od 15 stepeni.

Zagrevajte sve prostorije podjednako kako biste sprečili stvaranje vlage i plesni na rashlađenim zidovima i plafonu.

Ukoliko veći deo dana ne boravite u vašem domu, smanjite grejanje. Ako ćete biti odsutni od kuće nekoliko dana, okrenite grejanje na termostatu na sliku pahulje kako bi se sprečilo smrzavanje radijatora na niskim temperaturama.

Zaklonite zid iza radijatora aluminijumskom folijom kako bi se toplota što više zadržala unutar prostorije.

Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom vazduhu da izlazi kroz prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavesama ili nameštajem jer to onemogućuje širenje toplote u prostoriji.

Kako biste smanjili gubitak toplote, uveče zatvarajte sve žaluzine i spustite roletne na prozorima kuće.

Ako je napolju sunčano, razmaknite zavese kako bi sunčeva toplota ulazila u dom i tako ga dodatno zagrejala.

Ne isključujte kotao čak i ako odete na nekoliko dana. Mnogo jeftinije izađe kada spustite temperaturu na minimum dok ste odsutni.

Ako u kući imate dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite, jer je nekorišćeni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se kroz dimnjak gubi oko 25% energije potrebne za zagrevanje prostora.

Ostavite otvorena vrata rerne nakon završetka pečenja, jer će se tako dodatno zagrejati prostor dok se ona hladi.

Na pločice ili parket stavite tepih. Biće vam toplije za noge, a i poslužiće kao neka vrsta izolacije koja će sprečiti gubitak toplote kroz hladan pod.

Na sofe i fotelje možete staviti prekrivače ili ćebad jer oni poboljšavaju mikroklimu.

VEKA stolarija obezbeđuje savršenu termo i zvučnu izolaciju, tako da će vaš dom zimi biti topliji, a leti hladniji, računi za struju i grejanje niži, a mir i tišina u vašoj kući zagarantovani. Kontaktirajte proizvođače VEKA stolarije i budite sigurni da ćete dugoročno uložiti u kvalitet vašeg života.  

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;