INFONET-468X60-BANNER

Počinje izgradnja naučno-tehnološkog parka u Kruševcu

04.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Kruševac će dobiti novi naučno-tehnološki park, a početak radova ozvaničen je polaganjem kamena temeljca. Ovaj projekat, vredan 16 miliona evra, trebalo bi da bude završen u oktobru 2025. godine, prema informacijama sa sajta Vlade Srbije.

Izgradnja

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Park će biti smešten na prostoru bivše upravne zgrade Hemijske industrije Župa u Dedini, prostirući se na 1,6 hektara. Glavna zgrada parka, zajedno sa konferencijskim salama i 39 poslovnih modula, biće dom za više od 200 korisnika fokusiranih na tehnološki razvoj i istraživanje. Dodatno, planirana je izgradnja 14 proizvodnih modula, svaki veličine 280 kvadratnih metara, ukupne površine oko 4.000 kvadratnih metara.

Ana Brnabić, premijerka u tehničkom mandatu, istakla je značaj očuvanja industrijskog nasleđa Kruševca, naglasivši da će se postojeća zgrada Župe rekonstruisati, a ne rušiti. Ona je podvukla važnost ovog projekta za Srbiju, posebno za Kruševac i Rasinski okrug, kao ključni regionalni centar za napredne tehnologije i industriju.

Gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović naglasio je da je izgradnja naučno-tehnološkog parka od izuzetnog značaja za celokupan Rasinski okrug, te da će park omogućiti i prvi poluotvoreni sajamski prostor u okrugu, što je bila dugogodišnja potreba.

U projektu učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je kroz zajam od 18 miliona evra podržala razvoj tri naučno-tehnološka parka u Srbiji, uključujući i Kruševac. Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, izrazio je ponos što su deo ovog projekta, naglašavajući značaj parka za inovacioni ekosistem Srbije i razvoj mladih talenata, sa posebnim fokusom na ženske inovatore.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;