INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počinje izgradnja naučno-tehnološkog parka u Kruševcu

04.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Kruševac će dobiti novi naučno-tehnološki park, a početak radova ozvaničen je polaganjem kamena temeljca. Ovaj projekat, vredan 16 miliona evra, trebalo bi da bude završen u oktobru 2025. godine, prema informacijama sa sajta Vlade Srbije.

Izgradnja

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Park će biti smešten na prostoru bivše upravne zgrade Hemijske industrije Župa u Dedini, prostirući se na 1,6 hektara. Glavna zgrada parka, zajedno sa konferencijskim salama i 39 poslovnih modula, biće dom za više od 200 korisnika fokusiranih na tehnološki razvoj i istraživanje. Dodatno, planirana je izgradnja 14 proizvodnih modula, svaki veličine 280 kvadratnih metara, ukupne površine oko 4.000 kvadratnih metara.

Ana Brnabić, premijerka u tehničkom mandatu, istakla je značaj očuvanja industrijskog nasleđa Kruševca, naglasivši da će se postojeća zgrada Župe rekonstruisati, a ne rušiti. Ona je podvukla važnost ovog projekta za Srbiju, posebno za Kruševac i Rasinski okrug, kao ključni regionalni centar za napredne tehnologije i industriju.

Gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović naglasio je da je izgradnja naučno-tehnološkog parka od izuzetnog značaja za celokupan Rasinski okrug, te da će park omogućiti i prvi poluotvoreni sajamski prostor u okrugu, što je bila dugogodišnja potreba.

U projektu učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je kroz zajam od 18 miliona evra podržala razvoj tri naučno-tehnološka parka u Srbiji, uključujući i Kruševac. Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, izrazio je ponos što su deo ovog projekta, naglašavajući značaj parka za inovacioni ekosistem Srbije i razvoj mladih talenata, sa posebnim fokusom na ženske inovatore.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;