INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Saveti za pravilno održavanje vazdušnog kompresora

28.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Održavanje vijčanog vazdušnog kompresora je od izuzetne važnosti kako bi se osigurala njegova dugotrajnost i efikasnost. Alati koje pogone vazdušni kompresori zahtevaju veliku snagu i stoga je redovno održavanje ključno da bi se obezbedile optimalne radne performanse.

Održavanje vazdušnog kompresora je ključno za dugotrajnost, performanse i bezbednost

Održavanje vazdušnog kompresora je ključno za dugotrajnost, performanse i bezbednost (Foto: CP SRB Pneumatic)

CP SRB Pneumatic d.o.o. je tu da vam pomogne oko vaših potreba za održavanjem vazdušnog kompresora sa jednostavnom listom za proveru.

Kontrolna lista za održavanje vazdušnog kompresora

Pročitajte uputstvo za upotrebu

Važno je da pročitate uputstvo za upotrebu i da ga proučite pre nego što preduzmete bilo kakve dalje korake jer se neki od najčešćih problema sa vazdušnim kompresorom lako rešavaju uz pomoć uputstva za upotrebu.

Ne pokušavajte da popravite bilo šta na kompresoru bez prethodnog čitanja uputstva, jer nepoštovanje ovog koraka može da vas dovede u nezgodnu situaciju, pogotovo ako ste kompresor kupili nedavno, jer bi nepravilno podešavanje moglo učiniti garanciju nevažećom.

Redovne provere

Smatra se najboljom praksom da redovno vodite računa o rasporedu periodičnih pregleda kompresora kako biste bili sigurni da su sve njegove komponente u dobrom stanju.

Zategnite sve pričvršćivače

Mašina vibrira dok se koristi, što dovodi do toga da se matice i vijci olabave tokom određenog perioda. Labavi pričvršćivači su nešto što bi otežalo vazdušnom kompresoru nesmetano funkcionisanje. Najbolje je da ručno proverite matice i zavrtnje i zategnite ih pomoću ključa.

Očistite usisne ventile

Vazdušni kompresori koji rade punim kapacitetom zahtevaju čiste usisne ventile i kompresor koji je u neprekidnoj upotrebi nedeljama, usisava u ove ventile čestice prašine i druge elemente vezane za vazduh. Redovnim čišćenjem usisnih ventila izbegavate probleme uzrokovane začepljenjem koji rezultiraju slabijim performansama.

Bez obzira na radno okruženje, preporučljivo je čistiti usisne ventile najmanje jednom godišnje kako bi se obezbedila čistoća izlaznog vazduha.

Preporučuje se da održavanje obavljaju stručnjaci

Preporučuje se da održavanje obavljaju stručnjaci (Foto: CP SRB Pneumatic)

Pregledajte creva

Sklop vazdušnog kompresora sastoji se od različitih komponenti od kojih su creva najranjivija. Ova creva prenose komprimovani vazduh između mašine i alata koji se koristi. Creva imaju paradoksalnu funkciju jer su jaka i zategnuta, a opet labava i fleksibilna. Redovno proveravajte u kakvom su stanju kako biste uočili bilo kakvo habanje i da biste održali konstantan protok vazduha.

Ispraznite rezervoar prijemnika vazduha

Vlaga komprimovanog vazduha je neizbežan nusproizvod koji se akumulira u rezervoaru za vazduh u obliku kondenzata. Rezervoar za vlagu unutar vazdušnog kompresora je dizajniran da usisava vodu iz izlaznog vazduha.

Ispraznite rezervoare prijemnika vazduha pravilno i s vremena na vreme kako biste obezbedili optimalne performanse i izbegli bilo kakvo oštećenje.

Zamenite filtere za vazduh

Filter za vazduh u kompresoru zadržava razne čestice tokom upotrebe. Iako su dizajnirani da imaju veliko opterećenje česticama, održavanje filtera čistim znači da se performanse kompresora vazduha ne menjaju tokom određenog vremenskog perioda. Dobra je praksa da ih redovno proveravate i menjate svake godine.

Zamenite ulje

Vazdušne kompresore treba pažljivo održavati i periodično im raditi zamenu ulja. Čisto ulje u kompresoru obezbeđuje neometano i efikasno funkcionisanje i maksimalne performanse.

Promenite elemente separatora

Kompresori raspršuju ulje unutar mašine u tandemu sa vazduhom. Međutim, pre konačne isporuke, ulje se izvlači iz vazduha pomoću separatora ulja. Tokom kontinuirane upotrebe, vazduh može biti kontaminiran uljem ako separator ulja ne radi kako treba. Redovno proveravajte i po potrebi menjate elemente separatora za optimalan rad vazdušnog kompresora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;