INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnavlja se urušena kuća Mileve Marić Ajnštajn, dobija galeriju i prostor za predavanja

27.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U Rumi se priprema obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn, velike naučnice svetskog renomea. Projekat obnove je odobrilo Ministarstvo kulture u okviru konkursa "Gradovi u fokusu", a početak radova planiran je za april.

Spomen kuća će imati galeriju i prostor za promocije

Spomen kuća će imati galeriju i prostor za promocije (Foto: Ministarstvo kulture)

Finansijska podrška Ministarstva kulture omogućiće da se u prvoj fazi projekta izvrši potpuna rekonstrukcija porodične kuće Mileve Marić Ajnštajn. Nakon završetka arhitektonsko-građevinskih radova, buduća Spomen kuća biće opremljena galerijskim prostorom, spomen sobom, prostorijama za promocije, projekcije, predavanja, kao i depoom.

Drugi deo projekta planiran je za realizaciju tokom 2025. godine, kada se obeležava 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn. Objekat će sadržati dve tematske celine: memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa posebnim osvrtom na život i delo Mileve Marić Ajnštajn i njenog brata Miloša Marića, istaknutog naučnika čiji su radovi postavili temelje kloniranja, i galerijski prostor namenjen izlaganju savremenog stvaralaštva opštine Ruma.

U planu je potpuna rekonstrukcija

U planu je potpuna rekonstrukcija (Foto: Ministarstvo kulture)

Ministarstvo kulture navodi da je kuća, smeštena u Železničkoj ulici 38, gde je Mileva živela sa svojom porodicom, prepoznata kao objekat nesporne istorijske vrednosti. Nakon dugogodišnjeg zanemarivanja i urušavanja, kuća je u septembru 2023. godine prešla iz privatnog u opštinsko vlasništvo, čime su se stvorili uslovi za njenu obnovu.

Ovo je jedan od 48 projekata širom Srbije koje finansira Ministarstvo kulture ove godine u iznosu od 350 miliona dinara. Ministarstvo ističe da su u najvećem broju slučajeva u pitanju decenijama devastirani objekti koji će dobiti novi sjaj i u kojima će građanima biti ponuđeni kulturni sadržaji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;