IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Reciklažom do očuvanja životne sredine: Srbija je zatrpana građevinskim otpadom

01.12.2023. | RTS

Više od 900 divljih deponija u Srbiji je očišćeno za poslednje 3 godine, a uređeno je desetak nesanitarnih deponija u blizini naselja.

Otpad

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dok Evropa beleži stopu recikliranja građevinskog otpada od preko 70%, Srbija se suočava sa izazovima u efikasnom upravljanju ovom vrstom otpada.

U skladu sa novom Uredbom o upravljanju otpadom od građenja i rušenja, postavljeni su strožiji standardi za sortiranje i odlaganje otpada. Ova regulativa je ključna u promeni odnosa prema građevinskom otpadu, koji čini preko 75% ukupnog otpada u Srbiji. Ipak, stručnjaci smatraju da su potrebne izmene i dopune uredbe, uključujući i uvođenje kaznene politike za nepoštovanje propisa.

Prof. dr Đorđe Veljović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu ističe za RTS da Srbija može napredovati u ovoj oblasti formiranjem adekvatnog pravnog okvira i standarda koji će pratiti ideju da je građevinski otpad vredan resurs.

Dejan Borojević, predsednik srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, smatra da je nova uredba značajan prvi korak ka boljem upravljanju građevinskim otpadom. Pravilnim tretiranjem i odvajanjem otpada, uz adekvatno znanje, građevinski otpad može postati novi resurs, čime se štede rezerve mineralnih sirovina i smanjuju površine divljih deponija.

U Evropi građevinski otpad i otpad od rušenja čini otprilike 25 do 30% ukupnog otpada, navodi RTS.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;