INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Reciklažom do očuvanja životne sredine: Srbija je zatrpana građevinskim otpadom

01.12.2023. | RTS

Više od 900 divljih deponija u Srbiji je očišćeno za poslednje 3 godine, a uređeno je desetak nesanitarnih deponija u blizini naselja.

Otpad

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dok Evropa beleži stopu recikliranja građevinskog otpada od preko 70%, Srbija se suočava sa izazovima u efikasnom upravljanju ovom vrstom otpada.

U skladu sa novom Uredbom o upravljanju otpadom od građenja i rušenja, postavljeni su strožiji standardi za sortiranje i odlaganje otpada. Ova regulativa je ključna u promeni odnosa prema građevinskom otpadu, koji čini preko 75% ukupnog otpada u Srbiji. Ipak, stručnjaci smatraju da su potrebne izmene i dopune uredbe, uključujući i uvođenje kaznene politike za nepoštovanje propisa.

Prof. dr Đorđe Veljović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu ističe za RTS da Srbija može napredovati u ovoj oblasti formiranjem adekvatnog pravnog okvira i standarda koji će pratiti ideju da je građevinski otpad vredan resurs.

Dejan Borojević, predsednik srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, smatra da je nova uredba značajan prvi korak ka boljem upravljanju građevinskim otpadom. Pravilnim tretiranjem i odvajanjem otpada, uz adekvatno znanje, građevinski otpad može postati novi resurs, čime se štede rezerve mineralnih sirovina i smanjuju površine divljih deponija.

U Evropi građevinski otpad i otpad od rušenja čini otprilike 25 do 30% ukupnog otpada, navodi RTS.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;