IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zatvaraju se podzemni kontejneri u Beogradu

27.11.2018. | M. Stanojković | Novosti

Nadležni u JKP Gradska čistoća odlučili su da zamene veliki broj dotrajalih posuda za odlaganje smeća. Njihova ugradnja je koštala 5.000.000 evra, a postavljeni su pre devet godina. Pojedini će ostati u sistemu reciklaže.

Zarđalii dotrajali podzemni kontejneri, puni rupa uskoro će biti zatvoreni. JKP Gradska čistoća ima u planu da veliki broj ovih posuda za odlaganje smeća, koje su nebezbedne za upotrebu, zatvori, a na tom mestu postavi nadzemne. Njih oko 412 biće prenamenjeno u kontejnere za odlaganje reciklabilnog otpada.

Ulaganje u podzemne kontejnere nije se isplatilo, jer je njihov vek trajanja bio kratak. Do sada je za njihovu popravku potrošeno nekoliko miliona dinara. Prema navodima nadležnih u JKP Gradska čistoća, neki su bili mnogo oštećeni i nebezbedni za upotrebu. Propala limena gazišta, istrulela unutrašnjost, klizeći otvor za bacanje smeća, koji i često nije u funkciji, samo su neki od vidljivih nedostataka. Takođe, kod nekih se pojavio problem sa podzemnim vodama, a u pojedinim perifernim delovima grada građani nisu mnogo ni koristili ove posude.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Zbog svega toga, a najpre zbog bezbednosti kako sugrađana tako i naših radnika, odlučeno je da se jedan broj njih privremeno zatvori - kažu u JKP Gradska čistoća. - To znači da će podzemni betonski uložak ostati netaknut, dok će nadzemni biti uklonjen, a onda će se postaviti odgovarajuća metalna ploča. Na mesto privremeno zatvorenih kontejnera dolaze klasični nadzemni, koji su se na pojedinim lokacijama pokazali kao bolje komunalno rešenje. Prednost je u funkcionalnosti i brzini pražnjenja.

Dok će posle gašenja podzemnih, na mestu iznad njih naći obični kontejneri, pojedini će ostati u funkciji, ali popravljeni i adaptirani za prikupljanje otpada za reciklažu.

- Radili smo na otklanjanju nekih nedostataka i oštećenja, tako da će neki pronaći svoju ulogu u sistemu reciklaže - navode u ovom gradskom komunalnom preduzeću. - Za sada je takva prenamena urađena na 202 podzemna kontejnera, dok će doneta odluka da se radi na još 210. To znači da će ukupno biti 412 ovakvih posuda.

Kada je reč o pametnim kontejnerima, koji su se prošle godine našli u centru grada i izazvali lavinu reakcija, kako navode u JKP Gradska čistoća, posle probnog perioda su povučeni.

- Za sada nemamo u planu nabavku ovih kontejnera - objašnjavaju u Čistoći. - Pametni kontejneri su samo dati nama na korišćenje kako bi se ispitala njihova funkcionalnost i isplativost. Izašli smo u susret domaćem predstavniku inostrane firme koja proizvodi te kontejnere i obezbedili im mogućnost da ih testiraju u realnim uslovima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...

;