PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Državna podrška za izgradnju hotela: Novi uslovi i mogućnosti

21.11.2023. | eKapija

Vlada Srbije ažurirala je svoju regulativu vezanu za podsticaje u sektoru hotelskog smeštaja, usmeravajući pažnju na razvoj turističkih kapaciteta u banjskim i klimatskim mestima, kao i u Beogradskom regionu. Ovom izmenom, država je predvidela pomoć od 20% za projekte izgradnje novih i proširenje postojećih hotela u navedenim oblastima.

Hotel

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kriterijumi za dobijanje podrške

Projekti u banjskim i klimatskim mestima moraju imati minimalnu vrednost od 2 miliona evra i obezbediti zapošljavanje najmanje 30 novih radnika na neodređeno vreme.

U Beogradskom regionu, podrška se odnosi na izgradnju hotela sa tri i više zvezdica, koji imaju najmanje 50 smeštajnih jedinica i minimalnu investiciju od 5 miliona evra.

Takođe, država će podržati rekonstrukciju ili proširenje hotela sa tri i više zvezdica u Beogradu, ali sa nižom minimalnom investicijom od 2 miliona evra.

Hotelijeri moraju obezbediti najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih ili drugih izvora koji ne uključuju državnu pomoć.

Rokovi i procedura

Prijave za državnu pomoć su otvorene do kraja 2024. godine, navodi eKapija. Rok za realizaciju projekata i zapošljavanje u banjskim mestima je do tri godine od podnošenja prijave, sa mogućnošću produžetka do pet godina. Za projekte od posebnog značaja, rok može biti produžen do deset godina.

U Beogradskom regionu rok za realizaciju projekata je dve godine, sa mogućnošću produžetka do kraja 2026. godine.

Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije, ističe da je ova stimulacija države, posebno u svetlu predstojeće međunarodne izložbe EXPO 2027 u Beogradu, značajan podsticaj, ali da krajnju odluku ipak donose investitori.

Kako eKapija podseća, ovaj potez Vlade Srbije predstavlja nastavak podrške razvoju turističke infrastrukture, posebno u banjskim i klimatskim mestima, gde su već ranije stimulisani projekti sa minimalnom vrednošću od 2 miliona evra i zapošljavanjem najmanje 30 novih radnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;