INFONET-468X60-BANNER

Državna podrška za izgradnju hotela: Novi uslovi i mogućnosti

21.11.2023. | eKapija

Vlada Srbije ažurirala je svoju regulativu vezanu za podsticaje u sektoru hotelskog smeštaja, usmeravajući pažnju na razvoj turističkih kapaciteta u banjskim i klimatskim mestima, kao i u Beogradskom regionu. Ovom izmenom, država je predvidela pomoć od 20% za projekte izgradnje novih i proširenje postojećih hotela u navedenim oblastima.

Hotel

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kriterijumi za dobijanje podrške

Projekti u banjskim i klimatskim mestima moraju imati minimalnu vrednost od 2 miliona evra i obezbediti zapošljavanje najmanje 30 novih radnika na neodređeno vreme.

U Beogradskom regionu, podrška se odnosi na izgradnju hotela sa tri i više zvezdica, koji imaju najmanje 50 smeštajnih jedinica i minimalnu investiciju od 5 miliona evra.

Takođe, država će podržati rekonstrukciju ili proširenje hotela sa tri i više zvezdica u Beogradu, ali sa nižom minimalnom investicijom od 2 miliona evra.

Hotelijeri moraju obezbediti najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih ili drugih izvora koji ne uključuju državnu pomoć.

Rokovi i procedura

Prijave za državnu pomoć su otvorene do kraja 2024. godine, navodi eKapija. Rok za realizaciju projekata i zapošljavanje u banjskim mestima je do tri godine od podnošenja prijave, sa mogućnošću produžetka do pet godina. Za projekte od posebnog značaja, rok može biti produžen do deset godina.

U Beogradskom regionu rok za realizaciju projekata je dve godine, sa mogućnošću produžetka do kraja 2026. godine.

Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije, ističe da je ova stimulacija države, posebno u svetlu predstojeće međunarodne izložbe EXPO 2027 u Beogradu, značajan podsticaj, ali da krajnju odluku ipak donose investitori.

Kako eKapija podseća, ovaj potez Vlade Srbije predstavlja nastavak podrške razvoju turističke infrastrukture, posebno u banjskim i klimatskim mestima, gde su već ranije stimulisani projekti sa minimalnom vrednošću od 2 miliona evra i zapošljavanjem najmanje 30 novih radnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;