IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

NALED inicira masovnu legalizaciju: Put ka otključavanju ogromnog ekonomskog potencijala

02.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Srbiji, skoro polovina nekretnina ostaje van zvaničnog katastra, što predstavlja značajan neiskorišćeni ekonomski potencijal, ističe NALED. U svom najnovijem izveštaju, podržanom od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida), NALED predlaže radikalne mere za masovnu legalizaciju nekretnina i unapređenje imovinsko-pravnih procedura.

Nekretnine

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prema Dušanu Vasiljeviću, direktoru odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u, Srbija se suočava sa dva miliona nelegalno izgrađenih objekata i dodatnih 2,7 miliona nekretnina koje nisu adekvatno upisane u katastar. Bez odlučnih reformi, proces legalizacije bi mogao trajati decenijama, a ekonomske posledice su već sada ogromne.

NALED predlaže dvostruki pristup: masovno ozakonjenje tamo gde je to izvodljivo, uz jasne mere za sprečavanje dalje nelegalne gradnje, i formiranje specijalizovanih komisija koje bi se bavile konvalidacijom stare dokumentacije za upis u katastar. Takođe, predloženo je stvaranje državnog fonda nepokretnosti koji bi olakšao procese komasacije i eksproprijacije, omogućavajući zamenu zemljišta i centralizovano upravljanje.

Digitalizacija urbanističkog planiranja kroz sistem eProstor bi omogućila efikasniji rad institucija, brže usvajanje planova i veću transparentnost za građane i privredu. Pored toga, NALED naglašava potrebu za unapređenjem sistema oporezivanja nekretnina, uključujući efikasniju naplatu poreza na prihode od izdavanja nepokretnosti i uvođenje poreza na globalnu imovinu za vlasnike vrednih nekretnina u inostranstvu.

Ove mere dolaze nakon što je Srbija već postigla značajan napredak u oblasti građevinskih dozvola, sa elektronskim sistemom koji sada zadovoljava 73% investitora.

 

Komentari: 1

DARKO 06.11.2023 11.55.13

Na svake 2 godine ili pred izbore ista priča. Dok se ne iskoreni korupcija u državnim institucijama od ovoga nema ništa. Treba srušiti one bespravne objekte gde se neko protivi legalizaciji a legalizovati tamo gde se ne protivi. Znači trijaža.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;