INFONET-468X60-BANNER

Budućnost saobraćaja u Beogradu: Auto-put kroz glavni grad postaje motoput

26.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Auto-put od petlje Dobanovci do Bubanj Potoka postao je gradska saobraćajnica, a uskoro će promeniti svoj status i postati deo nove kategorije puteva u Srbiji - motoputeva. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je skoru izmenu Uredbe o kriterijumima za kategorizaciju javnih puteva, kojom će se uvesti kategorija motoputeva.

Auto-put

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Pored pomenute deonice, u kategoriju motoputeva biće svrstane i deonice od Surčina do Novog Beograda, kao i planirane saobraćajnice od Šapca do Loznice, koje će se povezivati sa auto-putem Ruma-Šabac. Takođe, u planu je i izgradnja "Osmeha Vojvodine", za koju je nedavno potpisan okvirni ugovor u Kini.

Vesić je istakao da će ove promene omogućiti efikasnije korišćenje puteva, a iako se status auto-puta kroz Beograd menja, on ostaje u nadležnosti JP Putevi Srbije, koje će nastaviti sa održavanjem. Takođe, najavljen je i tender za izgradnju zvučnih barijera na putu kroz Beograd, posebno u novobeogradskim blokovima između Arene i Sava centra, čime će se građani zaštititi od buke.

Ministar je naglasio važnost prohodnosti saobraćajnica kroz Beograd i iskorišćenja žutih traka, koje se trenutno ne koriste u skladu sa zakonom. On je dodao da će zaustavna traka na motoputu kroz Beograd moći da se koristi na više načina, između ostalog kao traka za vožnju autobusa, taksija ili vozila hitne pomoći, a moći će i svе tri trakе da se koristе za prеvoz motornih vozila, navodi se na sajtu Ministarstva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;