INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li sve što je staro vredno čuvanja? Vodeće arhitekte daće odgovor na trećoj BuildUp konferenciji

25.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Jedna od najvažnijih stručnih konferencija pod nazivom "BuildUp - Re:Gradnja" u organizaciji portala Gradnja.rs biće organizovana u Jugoslovenskoj kinoteci 7.11.2023. godine. Panelisti će pokušati da daju odgovore na pitanja: šta raditi sa starim zgradama koje su nasleđene iz 20. veka, a koje su izgubile svoju prvobitnu namenu ili prostorno-tehnički ne odgovaraju savremenim standardima, da li je sve što je staro ujedno i vredno čuvanja i da li principi zaštite zapravo predstavljaju kočnicu transformacije graditeljskog nasleđa?

Predavači

Predavači (Foto: Gradnja.rs)

Brownfield lokacije sve su atraktivnije za privatne investicije i velike državne projekte, dok potreba da se zapušteni građevinski fond objekata javne namene rekonstruiše i renovira postaje sve veća. Centralni deo svakog objekta čine arhitekte koji svim ovim starim zgradama treba da udahnu novi život i koji će pokušati da daju odgovore tokom diskusije na 4 panela ove konferencije.

"Konferencija BuildUp okupiće domaće i regionalne arhitekte koji će razmatrati jednu od najvažnijih disciplinarnih tema u veku koji je pred nama. U fokusu naše pažnje biće projekti rekonstrukcije, renoviranja i prenamene. Ugostićemo biroe Zabriskie, Albatross, SADA, Bureau Cube Partners, Paviljon Studio, NK Architects, Biro VIA, N-Martin Studio, Raster Kolektiv, Folić Arhitekti, Arhi Nova i Remorker Arhitekti. Svaki učesnik panela imaće priliku da održi prezentaciju svog projekta, nakon čega sledi panel-diskusija u trajanju od 45 minuta," pojasnio nam je Igor Conić, urednik portala Gradnja i organizator konferencije.

Projekti koji će biti predstavljeni BuildUp Re:Gradnja 2023

Projekti koji će biti predstavljeni na BuildUp Re:Gradnja 2023 (Foto: Gradnja.rs)

Prvi panel pod nazivom Re:vitalizacija predstaviće projekte Šnajder Hub, Tehnološki inkubator i Gerontološki centar, dok će na drugom panelu biti predstavljeni Hotel Moxy, Hotel Bristol i Hotel Industrial. Objekti od kulturnog značaja biće prezentovani u trećem panelu, i to Muzej grada Beograda, Muzej afričke umetnosti i Muzej u Banja Luci, a četvrti panel prikazaće projekte Brankov Business Centar, Zgradu Politike i Beogradski izdavački grafički zavod.

Šta će vodeće arhitekte zaključiti na trećoj konferenciji "BuildUp - Re:Gradnja", da li staro zaista vredi i koliko je moguće da se prostor adaptira i prilagodi savremenim standardima, saznaće se 7. novembra na konferenciji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;