IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Da li sve što je staro vredno čuvanja? Vodeće arhitekte daće odgovor na trećoj BuildUp konferenciji

25.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Jedna od najvažnijih stručnih konferencija pod nazivom "BuildUp - Re:Gradnja" u organizaciji portala Gradnja.rs biće organizovana u Jugoslovenskoj kinoteci 7.11.2023. godine. Panelisti će pokušati da daju odgovore na pitanja: šta raditi sa starim zgradama koje su nasleđene iz 20. veka, a koje su izgubile svoju prvobitnu namenu ili prostorno-tehnički ne odgovaraju savremenim standardima, da li je sve što je staro ujedno i vredno čuvanja i da li principi zaštite zapravo predstavljaju kočnicu transformacije graditeljskog nasleđa?

Predavači

Predavači (Foto: Gradnja.rs)

Brownfield lokacije sve su atraktivnije za privatne investicije i velike državne projekte, dok potreba da se zapušteni građevinski fond objekata javne namene rekonstruiše i renovira postaje sve veća. Centralni deo svakog objekta čine arhitekte koji svim ovim starim zgradama treba da udahnu novi život i koji će pokušati da daju odgovore tokom diskusije na 4 panela ove konferencije.

"Konferencija BuildUp okupiće domaće i regionalne arhitekte koji će razmatrati jednu od najvažnijih disciplinarnih tema u veku koji je pred nama. U fokusu naše pažnje biće projekti rekonstrukcije, renoviranja i prenamene. Ugostićemo biroe Zabriskie, Albatross, SADA, Bureau Cube Partners, Paviljon Studio, NK Architects, Biro VIA, N-Martin Studio, Raster Kolektiv, Folić Arhitekti, Arhi Nova i Remorker Arhitekti. Svaki učesnik panela imaće priliku da održi prezentaciju svog projekta, nakon čega sledi panel-diskusija u trajanju od 45 minuta," pojasnio nam je Igor Conić, urednik portala Gradnja i organizator konferencije.

Projekti koji će biti predstavljeni BuildUp Re:Gradnja 2023

Projekti koji će biti predstavljeni na BuildUp Re:Gradnja 2023 (Foto: Gradnja.rs)

Prvi panel pod nazivom Re:vitalizacija predstaviće projekte Šnajder Hub, Tehnološki inkubator i Gerontološki centar, dok će na drugom panelu biti predstavljeni Hotel Moxy, Hotel Bristol i Hotel Industrial. Objekti od kulturnog značaja biće prezentovani u trećem panelu, i to Muzej grada Beograda, Muzej afričke umetnosti i Muzej u Banja Luci, a četvrti panel prikazaće projekte Brankov Business Centar, Zgradu Politike i Beogradski izdavački grafički zavod.

Šta će vodeće arhitekte zaključiti na trećoj konferenciji "BuildUp - Re:Gradnja", da li staro zaista vredi i koliko je moguće da se prostor adaptira i prilagodi savremenim standardima, saznaće se 7. novembra na konferenciji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;