PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kriza u građevinskom sektoru Nemačke obara rekorde

17.10.2023. | SEEbiz

Nemački građevinski sektor doživljava sve veće izazove, s obzirom na rastući broj otkazivanja građevinskih projekata. Prema podacima minhenskog Ifo instituta, u septembru je čak 21,4% kompanija bilo pogođeno otkazivanjima, što je blagi porast u odnosu na avgust kada je taj procenat iznosio 20,7%.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Indeks očekivanja za ovaj sektor pao je na minus 54,8 poena, što je najniža vrednost od kada je Ifo institut započeo istraživanje 1991. godine, preneo je portal SEEbiz. Ključni razlozi za ovakav pad su visoke kamatne stope i povećani troškovi izgradnje, što čini mnoge projekte neisplativim. Klaus Volrabe, šef istraživanja u Ifu, upozorio je da će zbog smanjenja gradnje nedostatak stanova biti vidljiv za dve godine.

Osim građevinskog sektora, i industrijski sektor u Nemačkoj suočava se s izazovima. U septembru je čak 46,6% preduzeća bilo pogođeno nedostatkom porudžbina, što je povećanje od 2,4 procentna poena u odnosu na avgust.

Ifo institut je sproveo ovo istraživanje pred samit vlade o stanovanju koji je održan krajem septembra. Nemačka vlada je, kao odgovor na ove izazove, usvojila niz mera kako bi rešila problem nedostatka stanova, uključujući i privremenu obustavu pooštravanja energetskih standarda za nove zgrade.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;