PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija i Kina potpisale ugovore vredne skoro četiri milijarde evra za izgradnju puteva

17.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Pekingu je potpisan niz ugovora između Ministarstva saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Srbije i kineskih kompanija. Ovi ugovori, čija je ukupna vrednost skoro četiri milijarde evra, odnose se na izgradnju skoro 300 kilometara novih puteva u Srbiji.

Auto-put

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Goran Vesić naveo je da je jedan od ključnih projekata brza saobraćajnica "Osmeh Vojvodine", koja će se protezati od Bačkog Brega do Srpske Crnje, preko niza gradova u Vojvodini. Ova saobraćajnica će biti dugačka skoro 200 kilometara i povezivaće sever Srbije s Rumunijom i Mađarskom, preneo je Tanjug.

Potpisan je i ugovor o izgradnji auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, dužine 105 kilometara. Očekuje se da će radovi na ovom auto-putu početi sledeće godine, čime će Novi Sad biti povezan s trećim auto-putem, unapređujući saobraćajnu infrastrukturu ovog grada.

Treći potpisan ugovor vredan je 54 miliona evra, a odnosi se na nabavku pet kineskih brzih vozova. Prema rečima ministra Vesića, oni će saobraćati na pruzi Beograd-Budimpešta, a prvi voz će biti u funkciji 2025. godine na relaciji Beograd-Subotica. Kada pruga u Mađarskoj bude završena vozovi će ići do Budimpešte.

Ministar Vesić je istakao značaj ovih projekata za razvoj saobraćajne infrastrukture u Srbiji, kao i za stvaranje novih radnih mesta i unapređenje životnog standarda građana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;