PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Spoj nauke i prirode: U podnožju Petrovaradinske tvrđave niče Botanička bašta

05.10.2023. | Dnevnik.rs

Novi Sad će uskoro će obogatiti svoju turističku i kulturnu ponudu jedinstvenim zelenim kutkom. Naime, u podnožju impozantne Petrovaradinske tvrđave, na prostoru od 4,2 hektara, planira se izgradnja Botaničke bašte koja će, osim što će biti oaza mira i zelenila, imati i značajnu naučno-istraživačku i obrazovnu funkciju.

Plan buduće Botaničke bašte

Plan buduće Botaničke bašte (Foto: Idejno rešenje/Set/Printscreen)

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, naveo je je da će budući kompleks biti infrastrukturno i saobraćajno dobro povezan sa gradskom celinom, pa će u kulturnom i turističkom smislu dopuniti opštu ponudu Petrovaradinske tvrđave, preneo je portal Dnevnik.rs.

Bašta će biti podeljena na nekoliko tematskih celina, a izrada projektne dokumentacije je u toku. Prema rečima gradonačelnika, tri glavna dela budućeg kompleksa uključuju administrativno-informativni deo, poznat kao Vizitor centar, izložbeni deo i ekonomsko-proizvodni (naučni) deo. Svaka zona će imati svoje specifične zadatke, strukturu i sadržaje. Vizitor centar će, između ostalog, imati prodajni prostor, kancelarije, multimedijalnu salu, biblioteku, prostorije za herbarijum, čitaonicu za stručne skupove i manji zatvoreni muzej.

U ekonomsko-proizvodnom delu planirane su laboratorije, eksperimentalno naučno-istraživačko polje, manji proizvodni pogon za održavanje bašte, prostor za prodaju sadnica posetiocima, tople i hladne leje, kao i manja staklena bašta manipulativne površine. Sve površine u izložbenom i ekonomsko-proizvodnom delu biće snabdevene adekvatnim sistemom za zalivanje, a objekti i celine u okviru kompleksa biće obeleženi tablama, uz opciju elektronskog vodiča putem QR kod sistema. Kompleks će biti prilagođen osobama sa invaliditetom i roditeljima sa decom.

Izgradnja kompleksa će se odvijati fazno. Prvo će biti izgrađeni sadržaji neophodni za funkcionisanje Botaničke bašte, a zatim će bti uređen prostor u krajnjem zapadnom i istočnom delu, gde se nalaze nelegalno izgrađeni stambeni objekti.

Duž glavnе stazе koja spaja dva ulaza u Botaničku baštu bićе izložbеni dеo s kolеkcijom šiblja, drvеća, jеdnogodišnjih i višеgodišnjih zеljastih biljaka, dеkorativnog drvеća, ruža, drugog cvеća i pеrеna, navodi Dnevnik.rs. U toj zoni planirani su i alpinеtumi, japanski vrt, ali i platoi za odmor sa fontanama, skulpturama, pеrgolom i klupama.

Dokumentacija neophodna za izgradnju trebalo bi da bude završena do 30. oktobra. Ugovor vredan gotovo 30 miliona dinara zaključen je u novembru 2021. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;