INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova zgrada Fakulteta primenjenih umetnosti uskoro u Karađorđevoj ulici

14.09.2023. | eKapija

Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu je korak bliže dobijanju svoje nove zgrade. Nakon dugotrajnih razmatranja i analiza, doneta je odluka o eksproprijaciji zemljišta u Karađorđevoj ulici, što predstavlja značajan korak ka realizaciji ovog ambicioznog projekta.

Studenti će dobiti adekvatan prostor za rad i učenje

Studenti će dobiti adekvatan prostor za rad i učenje (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

FPU trenutno ima prostorije na još tri lokacije u Beogradu, navodi portal eKapija, te mu je potreban savremen i adekvatan prostor koji će studentima i profesorima omogućiti optimalne uslove za rad i učenje.

Konkretni detalji o eksproprijaciji još nisu objavljeni, ali se zna da se na prostoru namenjenom novoj zgradi Fakulteta, kao i zdanju ansambla Kolo (lokacija nekadašnje Đumrukane), nalazi više privremenih objekata.

Za Fakultet primenjenih umetnosti, koji već duže vreme izražava potrebu za proširenjem i modernizacijom svojih prostora, ova vest je od izuzetnog značaja. Nova zgrada će biti mesto gde će se negovati kreativnost, inovativnost i stručnost, i gde će studenti imati priliku da se obrazuju u najboljim mogućim uslovima.

Kako portal eKapija podseća, pobedničko rešenje za novu zgradu Fakulteta primenjenih umetnosti odabrano je na arhitektnosko-urbanističkom konkursu početkom 2022. godine. Prvo mesto osvojile su arhitekte studija PLAT.FORM.A čije idejno rešenje predviđa zgradu sa ozelenjenim krovom i unutrašnjim atrijumom. Krov će povezivati pešačku zonu centra grada sa rekom, a zgrada će imati 11.000 kvadrata.

Na krovu je planirana multimedijalna sala

Na krovu je planirana multimedijalna sala (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Predviđeno je da prizemlje koriste studenti vajarstva, prvi nivo primenjenog slikarstva, a drugi primenjene grafike. Suteren je rezervisan za velike učionice i radionice, dok će na drugoj etaži ispod zemlje biti garaža.

U periodima kada zgrada ne bude potrebna studentima koristiće je drugi građani pošto će se ovde nalaziti kafići, kao i multimedijalna sala na krovu zdanja, navodi eKapija.

Procenjuje se da će izgradnja koštati oko 10 miliona dolara

Javnost sa nestrpljenjem iščekuje nove informacije o ovom projektu, kao i početak gradnje nove zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti u srpskoj prestonici.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;