INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova zgrada Fakulteta primenjenih umetnosti uskoro u Karađorđevoj ulici

14.09.2023. | eKapija

Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu je korak bliže dobijanju svoje nove zgrade. Nakon dugotrajnih razmatranja i analiza, doneta je odluka o eksproprijaciji zemljišta u Karađorđevoj ulici, što predstavlja značajan korak ka realizaciji ovog ambicioznog projekta.

Studenti će dobiti adekvatan prostor za rad i učenje

Studenti će dobiti adekvatan prostor za rad i učenje (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

FPU trenutno ima prostorije na još tri lokacije u Beogradu, navodi portal eKapija, te mu je potreban savremen i adekvatan prostor koji će studentima i profesorima omogućiti optimalne uslove za rad i učenje.

Konkretni detalji o eksproprijaciji još nisu objavljeni, ali se zna da se na prostoru namenjenom novoj zgradi Fakulteta, kao i zdanju ansambla Kolo (lokacija nekadašnje Đumrukane), nalazi više privremenih objekata.

Za Fakultet primenjenih umetnosti, koji već duže vreme izražava potrebu za proširenjem i modernizacijom svojih prostora, ova vest je od izuzetnog značaja. Nova zgrada će biti mesto gde će se negovati kreativnost, inovativnost i stručnost, i gde će studenti imati priliku da se obrazuju u najboljim mogućim uslovima.

Kako portal eKapija podseća, pobedničko rešenje za novu zgradu Fakulteta primenjenih umetnosti odabrano je na arhitektnosko-urbanističkom konkursu početkom 2022. godine. Prvo mesto osvojile su arhitekte studija PLAT.FORM.A čije idejno rešenje predviđa zgradu sa ozelenjenim krovom i unutrašnjim atrijumom. Krov će povezivati pešačku zonu centra grada sa rekom, a zgrada će imati 11.000 kvadrata.

Na krovu je planirana multimedijalna sala

Na krovu je planirana multimedijalna sala (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Predviđeno je da prizemlje koriste studenti vajarstva, prvi nivo primenjenog slikarstva, a drugi primenjene grafike. Suteren je rezervisan za velike učionice i radionice, dok će na drugoj etaži ispod zemlje biti garaža.

U periodima kada zgrada ne bude potrebna studentima koristiće je drugi građani pošto će se ovde nalaziti kafići, kao i multimedijalna sala na krovu zdanja, navodi eKapija.

Procenjuje se da će izgradnja koštati oko 10 miliona dolara

Javnost sa nestrpljenjem iščekuje nove informacije o ovom projektu, kao i početak gradnje nove zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti u srpskoj prestonici.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;