PRIJAVA-468X60-BANNER

Nova zgrada Fakulteta primenjenih umetnosti uskoro u Karađorđevoj ulici

14.09.2023. | eKapija

Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu je korak bliže dobijanju svoje nove zgrade. Nakon dugotrajnih razmatranja i analiza, doneta je odluka o eksproprijaciji zemljišta u Karađorđevoj ulici, što predstavlja značajan korak ka realizaciji ovog ambicioznog projekta.

Studenti će dobiti adekvatan prostor za rad i učenje

Studenti će dobiti adekvatan prostor za rad i učenje (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

FPU trenutno ima prostorije na još tri lokacije u Beogradu, navodi portal eKapija, te mu je potreban savremen i adekvatan prostor koji će studentima i profesorima omogućiti optimalne uslove za rad i učenje.

Konkretni detalji o eksproprijaciji još nisu objavljeni, ali se zna da se na prostoru namenjenom novoj zgradi Fakulteta, kao i zdanju ansambla Kolo (lokacija nekadašnje Đumrukane), nalazi više privremenih objekata.

Za Fakultet primenjenih umetnosti, koji već duže vreme izražava potrebu za proširenjem i modernizacijom svojih prostora, ova vest je od izuzetnog značaja. Nova zgrada će biti mesto gde će se negovati kreativnost, inovativnost i stručnost, i gde će studenti imati priliku da se obrazuju u najboljim mogućim uslovima.

Kako portal eKapija podseća, pobedničko rešenje za novu zgradu Fakulteta primenjenih umetnosti odabrano je na arhitektnosko-urbanističkom konkursu početkom 2022. godine. Prvo mesto osvojile su arhitekte studija PLAT.FORM.A čije idejno rešenje predviđa zgradu sa ozelenjenim krovom i unutrašnjim atrijumom. Krov će povezivati pešačku zonu centra grada sa rekom, a zgrada će imati 11.000 kvadrata.

Na krovu je planirana multimedijalna sala

Na krovu je planirana multimedijalna sala (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Predviđeno je da prizemlje koriste studenti vajarstva, prvi nivo primenjenog slikarstva, a drugi primenjene grafike. Suteren je rezervisan za velike učionice i radionice, dok će na drugoj etaži ispod zemlje biti garaža.

U periodima kada zgrada ne bude potrebna studentima koristiće je drugi građani pošto će se ovde nalaziti kafići, kao i multimedijalna sala na krovu zdanja, navodi eKapija.

Procenjuje se da će izgradnja koštati oko 10 miliona dolara

Javnost sa nestrpljenjem iščekuje nove informacije o ovom projektu, kao i početak gradnje nove zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti u srpskoj prestonici.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;