INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Galerije likovnih umetnosti Zadužbine Ilije M. Kolarca

13.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom letnjeg perioda rekonstruisana je Likovna galerija Kolarčeve zadužbine, a nove ljubitelje likovne umetnosti ugostila je prvom izložbom Bogdana Bate Price 21. avgusta 2023. godine.

Otvaranje Galerije

Otvaranje galerije (Foto: Mapei)

Urađena je sanacija i adaptacija dotrajalih slojeva zidova, na koje su implementirani sloj građevinskog lepka i staklena mrežica, čime su uklonjene nepravilnosti i naprsline. Unutrašnji finalni sloj dobijen je gletovanjem i krečenjem visokokvalitetnom vodoperivom bojom na vodenoj bazi, koja ima izuzetnu pokrivnu moć i visok sadržaj akrilnog veziva.

Bila je neophodna sanacija spoljnog dela fasade. Ona je urađena specijalnim sredstvom za impregnaciju mineralnih površina koje zaustavlja dalje širenje kapilarne vlage, a koja se pojavila u jednom od uglova unutar galerije. Treći deo se odnosio na intervenciju na elektro-instalacijama, kako bi se sakrili kablovi unutar zidova. Da bi prostor zadovoljio galerijske potrebe, finalni deo adaptacije prostora predstavljalo je postavljanje konzola za napajanje šinske rasvete, kao i izrada instalacije i postavljanje priključnih kutija parapetnih razvoda za potrebe instaliranja brojača posetilaca.

Posle svih prethodnih intervencija dobijen je nov, moderan i osvežen prostor, prijatan za posetioca i spreman za nove izlagače. Za potrebe rekonstrukcije Likovne galerije korišćeni su Mapei materijali.

Rekonstrukcija galerije

Rekonstrukcija galerije (Foto: Mapei)

Aleksandar Peković, upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca, istakao je: "Neizmerno sam srećan i zahvalan što je svetski poznata kompanija Mapei prepoznala značaj najstarije kulturno-obrazovne zadužbine u Srbiji, koja se samostalno finansira i opstaje gotovo vek i po. Kompanija Mapei je prepoznala ovaj značaj i pružila nam je ruku da zajedno ispisujemo istoriju kulture i u budućnosti. Naš prvi zajednički poduhvat  je uređenje prostora Galerije likovnih umetnosti, u kojoj se tokom godine održi dvadesetak izložbi, pre svega mladih, ali i renomiranih umetnika. Od ove godine Galerija postaje mesto i važnih međunarodnih koprodukcija savremene vizuelne umetnosti."

"Projekat rekonstrukcije i uređenja Zadužbine će se nastaviti u celokupnom unutrašnjem prostoru, koji se mora privesti standardima novog doba. Za taj posao smo pozvali najbolje svetske, ali i lokalne kompanije i pojedince, koji su se rado odazvali ovom izazovu. Zadužbina Ilije M. Kolarca je prometej i svedok velikih društvenih kretanja i promena, brojnih istorijskih događaja, ali nikada nije skrenula sa svog puta i time je očuvala svoje ime i svoj globalni renome," naglasio je Peković.

Likovna galerija osnovana je 1964. godine i sa izložbenim i prodajnim delom predstavlja jedan od najprestižnijih umetničkih prostora u Beogradu. Izložbeni deo koristi se za klasične likovne postavke, kao i za sve vrste multimedijalnih prezentacija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;