INFONET-468X60-BANNER

Bliži se rekonstrukcija zgrade pošte u Savskoj

12.09.2023. | eKapija

Pošta 6, koja je decenijama bila smeštena u Savskoj 2, sada je preseljena u objekat DP "Boreli" na uglu Nemanjine i Hajduk-Veljkovog venca. Ova promena nije samo fizičko preseljenje jedne od najpoznatijih poštanskih poslovnica u Beogradu, već i simboličan korak ka modernizaciji i adaptaciji grada prema savremenim potrebama građana.

Zgrada pošte

Zgradi će biti vraćen originalni izgled (Foto: Belgrade Waterfront)

Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, izjavio je da je u skladu sa dogovorom sa Vladom Srbije, otvorena nova moderna poslovnica u objektu DP "Boreli". Ova poslovnica, urađena po najnovijim standardima, pružaće poštanske i finansijske usluge, prijem i isporuku pošiljaka, kao i usluge menjača i prodaje poštanskih vrednosnica. Ovaj potez je deo šire strategije Pošte Srbije da se poveća dostupnost poštanskih usluga i unapredi kvalitet usluga za građane.

Kada je reč o budućnosti zgrade u Savskoj 2, postoji više ideja o njenoj nameni, navodi portal eKapija. Nekada se razmatrala mogućnost pretvaranja zgrade u dečje pozorište, biblioteku, a u obzir je dolazila i prodaja. Međutim, odlučeno je da će zgrada, nakon rekonstrukcije, postati dečji centar, a u njenoj blizini će se nalaziti i nova škola i vrtić. Ova odluka je rezultat dugogodišnjih konsultacija i analiza potreba građana.

Jedan od ključnih aspekata rekonstrukcije zgrade je povratak njene originalne fasade u srpsko-vizantijskom stilu, koju je zgrada imala kada je izgrađena po projektu arhitekte Momira Korunovića. Ova fasada je bila prepoznatljiv simbol Beograda i svedočanstvo o bogatoj arhitektonskoj baštini grada.

Prema izvorima iz "Beograda na vodi", radovi na rekonstrukciji zgrade će početi do kraja godine. U "Mašinoprojekt kopringu", kompaniji koja izrađuje projektnu dokumentaciju za obnovu zgrade, navode je da je u toku izrada projekta za građevinsku dozvolu. Takođe, istaknuto je da će se tokom dalje razrade projekta utvrditi da li će zgrada biti srušena, pa građena nova ili to neće biti neophodno.

U okolini zgrade Pošte u Savskoj trenutno se gradi nekoliko objekata kao deo projekta Beograd na vodi, dok je u toku i rekonstrukcija dela Savske ulice. Ovi radovi su deo šire vizije razvoja Beograda kao modernog evropskog grada koji će zadovoljiti potrebe svojih građana, ali i privući turiste i investitore.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;