INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi sportsko-vazduhoplovni kompleks u Rumi: Srеm dobija još jеdan aеrodrom?

15.08.2023. | Dnevnik

Ruma bi mogla uskoro da se pohvali novim sportsko-vazduhoplovnim kompleksom. Ova inicijativa dolazi kao rezultat pregovora između Vlade Republike Srbije i potencijalnog investitora. Planirana lokacija za ovaj kompleks je južno od pruge Beograd-Šid i zapadno od Ulice Vladimira Nazora, u neposrednoj blizini azila za pse.

Aerodrom

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Skupština opštine Ruma je nedavno usvojila predlog o izmeni i dopuni plana detaljne regulacije radne zone Jug-2. Ova izmena ima za cilj da razgraniči državno od privatnog zemljišta, što je ključno za realizaciju planiranih sadržaja koji su od državnog interesa. U okviru ovog plana, predviđeni su sportski aerodrom, kao i razni dodatni sadržaji i uređenje vazduhoplovnog kompleksa.

Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević istakao je da postoji ozbiljno interesovanje jednog investitora za ovaj projekat. Pregovore ne vodi opština Ruma, već direktno Vlada Srbije. Kovačević je naglasio da će, ukoliko se investicija realizuje, to imati veliki značaj za opštinu Ruma, čvrsto je postavljajući kao centralnu saobraćajnu tačku u Srbiji.

Ruma ima bogatu istoriju vazduhoplovstva. Već 1929. godine Ruma je bila domaćin prvom aero-mitingu gde je prikazana upotreba padobrana pred 5.000 gledalaca. Takođe, Ruma je imala aerodrom koji je bio aktivan tokom i posle Drugog svetskog rata, sa značajnim ulogom tokom proboja Sremskog fronta.

U okviru predloženog kompleksa, planirana je izgradnja raznih sportsko-rekreativnih i turističko-ugostiteljskih objekata. To uključuje golf terene, teniske terene, karting centar, hotele sa četiri zvezdice, restorane i mnoge druge prateće objekte. Osim toga, predviđena je i izgradnja centra za obuku vazduhoplovnog osoblja, logističkog centra, proizvodnog dela za proizvodnju aviona, dronova i slično, kao i vazduhoplovni muzej.

Ova inicijativa ne samo da će obogatiti turističku i sportsku ponudu Rume, već će i dodatno potvrditi njen status kao ključnog saobraćajnog čvorišta u Srbiji. Uz sve planirane sadržaje i bogatu istoriju vazduhoplovstva, Ruma se pozicionira kao nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje avijacije i sporta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;