IZOLACIJA-468X60-BANNER

Plan za "Srpsko more": Akumulacija Bogovina na 360 km2

10.08.2023. | eKapija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije objavilo je rani javni uvid u vezi sa izradom prostornog plana za akumulaciju Bogovina. Prema projektu iz 2006. godine, predviđena površina akumulacije iznosi 360km2, sa zapreminom od 44 miliona m3. Planirana brana će biti betonska, sa visinom krune od 269m.

Jezero

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Glavni cilj ovog plana je stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti vodoprivredne infrastrukture, zasnovano na principima održivog razvoja. Prostornim planom će se definisati prostor za branu i akumulaciju Bogovina, kao i zone sanitarne zaštite akumulacije. Ovo će se bazirati na rezultatima Studije upravljanja akumulacijom Bogovina i prateće tehničke dokumentacije.

Jedan od glavnih prioriteta je realizacija sistema akumulacije Bogovina sa pratećom infrastrukturom, kako bi se trajno rešio problem nestašice vode, posebno u gradu Boru. Ovaj plan takođe obuhvata i katastarske opštine na području opštine Boljevac, sa ukupnom površinom od oko 471 km2.

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović ističe da je ovaj projekat razvojna šansa za ovaj deo Srbije. Međutim, realizacija ovog projekta će zahtevati preseljenje stanovništva u široj okolini, pri čemu će najviše biti pogođeno selo Mali Izvor. Marjanović takođe navodi da će ovaj projekat omogućiti izgradnju sistema za navodnjavanje, hidrocentrale, fabrike vode i stvaranje uslova za turizam i ribolovni turizam.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;