PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva EKO-EPD deklaracija za Lafarge beton: Nova kultura održive gradnje

11.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Lafarge Srbija sa ponosom saopštava sjajne zelene vesti iz kompanje! Prvi put u Srbiji, Lafarge beton dobio zvaničnu deklaraciju o zaštiti životne sredine (EPD)!

Lafarge

Lafarge je prepoznatljiv po ponudi visokokvalitetnih betona i cementa (Foto: Lafarge)

Potpuno posvećena dekarbonizaciji gradnje kompanija je pokrenula opsežnu studiju o uticaju na životnu sredinu Lafarge betona od strane Tehničkog instituta za konstrukciju iz Praga čiji je rezultat deklaracija proizvoda o zaštiti životne sredine. Opšti cilj EPD-a je da na osnovu proverljivih i tačnih informacija pruži uvid u proizvode koji imaju manji negativan uticaj na životnu sredinu i zato se posmatra kao dokaz održivog proizvoda.

Betoni kompanije Lafarge Srbija direktno doprinose dekarbonizaciji gradnje zahvaljujući inovativnim recepturama ECOPact brenda, koje omogućavaju smanjenje emisija ugljen-dioksida i do čak 50% po proizvedenom kubnom metru betona.

ECOPact betoni su po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima (čvrstoća, vodonepropustljivost i otpornost) uporedivi ili čak napredniji u odnosu na standardne betone, dok su svojstva svežeg ECOPact-a (homogenost, ugradljivost, kohezija, stabilnost i obradivost) u istom rangu sa konvencionalnim betonima. Pogodni su za sve armirano-betonske elemente, dok se sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje "zelenih" betona ne razlikuje od uobičajenog.

S obzirom na predviđanja prema kojima će godišnja svetska proizvodnja betona sa sadašnjih 4,5 milijarde tona porasti na čak 5,5 milijardi do sredine XXI veka, "zeleni" betoni opravdano reprezentuju budućnost u građevinskoj industriji i igraće jednu od najvažnijih uloga u tranziciji ka izgradnji uz nultu emisiju CO2.

"Pitanje zaštite životne sredine i uticaja na klimatske promene jedno je od najvažnijih strateških pitanja za našu kompaniju. Uložili smo velike napore u razvoj ECOPact "zelenog" betona čijom se primenom značajno umanjuju emisije CO₂ u atmosferu. Prvi EPD sertifikat u Srbiji za zelene betone je značajna potvrda na putu ka dekarbonizaciji gradnje, jer krajnje transparento dokazuje da smo u prilici da zvanično uvedemo novu kulturu održive gradnje u Srbiji. Zahvaljujući ovom sertifikatu, naši poslovni partneri su u prilici da budu korak bliži renomiranim sertifikatima poput LEED, BREEAM, GreenStar, DGNB, WELL i EDGE. Pored toga investitorima se pruža i mogućnost olakšanog pristupa "zelenim fondovima" za finansiranje, umanjenje troškova koji se očekuju nakon uvođenja taksi na emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali i unapređenje imidža kompanije kao društveno odgovornog preduzeća.

Ambicija kompanije Lafarge Srbija je potpuna dekarbonizacija do 2050. godine. Svesni smo pionirske uloge koju imamo u okviru naše industrijske grane u Srbiji, kao pokretačke snage koja podstiče i naše partnere i sve druge učesnike da se uključe u ovaj proces, jer promene koje svi očekujemo možemo doneti samo zajedničkim radom,“ ocenio je Vitor Antić, menadžer za RMX segment poslovanja.

Deklaracija proizvoda o zaštiti životne sredine definisana je od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju u svrhu ocene uticaja proizvoda na životnu sredinu tokom celog životnog ciklusa, mereći ih prema standardizovanim metodama LCA (Life Cycle Assessment – Procena životnog ciklusa). Koncept EPD-a je zasnovan na standardu ISO 14025, koji utvrđuje principe i procedure za deklaraciju o zaštiti životne sredine tipa III, a rezultira međunarodno priznatom eko-deklaracijom.

Podsećanja radi, pored prvog EPD sertifikata za beton u Srbiji, kompanija Lafarge Srbija je 2021. godine dobila EPD sertifikat za cement, čime potvrđuje istrajnost i posvećenost dekarbonizaciji gradnje i što većem smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Udruženi gradimo održivi napredak za ljude i planetu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;