INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi horizonti užičke infrastrukture: Detalji trase obilaznice

28.07.2023. | eKapija

Užice, grad poznat po svojoj bogatoj istoriji i prirodnim lepotama, uskoro će dobiti novu dimenziju kroz izgradnju obilaznice koja će unaprediti saobraćajnu infrastrukturu. JKP Putevi Srbije podneli su zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu za idejni projekat izgradnje državnog puta IV reda br. 28 (M-19.1) Užice-Kadinjača-Bajina Bašta, deonica obilazak Užica.

Prikaz lokacije planirane saobraćajnice (Foto: Zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu)

Prikaz lokacije planirane saobraćajnice (Foto: Zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu)

Obilaznica, koja će se prostirati na potesu Zlatiborski put (petlja Surduk)-Sinjevac-Volujac, obuhvata teritoriju grada Užica, katastarske parcele i delove katastarskih parcela u katastarskim opštinama: Užice, Buar i Stapari. Početak obilaznice planiran je u naseljenom mestu Surduk, gde je predviđena izgradnja "galerije" na kraku petlje Bajina Bašta-Užice. U zoni same denivelisane raskrsnice planirana je i kružna raskrsnica.

Jedan od najznačajnijih elemenata ove obilaznice biće most preko reke Đetinje, dužine oko 260 metara, koji će biti izgrađen odmah nakon denivelisane raskrsnice Surduk. Osim ovog mosta, planirano je još sedam mostovskih konstrukcija duž trase saobraćajnice, sa rasponima od 20 do 130 metara, kako bi se prešlo preko depresija terena.

Kako navodi portal eKapija, konstrukcija mosta preko reke Đetinje biće lučna, sa rasponom od oko 180 metara i gredom koja je monolitno spojena sa lukom u središnjem delu. Ova asimetrična lučna konstrukcija predstavlja najoptimalnije rešenje uzimajući u obzir lokalne uslove terena. Zahvaljujući velikom rasponu luka, moguće je preskočiti kanjon reke Đetinje bez narušavanja korita i bliže okoline.

Pored mostova, planirane su i različite raskrsnice duž trase, uključujući denivelisanu raskrsnicu Surduk, denivelisanu raskrsnicu Volujac i trokraku površinsku raskrsnicu Volujac. Ove raskrsnice su projektovane sa punim programom veza i orijentacijom rampi koja odgovara distribuciji saobraćajnog opterećenja na ukrsne pravce i u skladu sa konstruktivnim elementima, računskoj brzini, saobraćajnoj slici, vozno-dinamičkim zahtevima i lokalnim uslovima.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije ove godine da je država je obezbedila gotovo 30 miliona evra za ovaj projekat.

Ova obilaznica predstavlja veliki korak napred za Užice, unapređujući saobraćajnu infrastrukturu i otvarajući nove mogućnosti za razvoj ovog prelepog grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;