PRIJAVA-468X60-BANNER

Koliko će energetski pasoši uticati na cene nekretnina?

14.07.2023. | Euronews Srbija

Energetski pasoši, dokumenti koji će biti obavezni za sve vlasnike nekretnina, mogu značajno uticati na tržište nekretnina. Ovi pasoši već su obavezni za novoizgrađene zgrade, dok će vlasnici stanova u već izgrađenim zgradama morati da izdvoje novac za sertifikaciju. Cena sertifikata zavisi od veličine i tipa objekta, krećući se od 100 do više stotina evra, navodi Euronews Srbija.

Energetska efikasnost

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Od 2013. godine, kada je započela sertifikacija, izdato je preko 12.000 energetskih pasoša. Iako će energetski pasoši za stambene objekte postati obavezni za 10 godina, kupci nekretnina već sada pokazuju interesovanje za energetski status nekretnina. Očekuje se da će razlika u ceni stanova u starogradnji i novogradnji, koja trenutno iznosi od 10 do 30%, biti još veća sa uvođenjem obaveze posedovanja sertifikata o energetskim svojstvima objekata.

Energetski pasoš pruža energetsku ocenu zgrade i sadrži podatke o energetskom razredu zgrade, potrebnoj energiji za grejanje, kvalitetu zgrade, kao i preporuke za unapređenje komfora i smanjenje potrošnje energije. Očekuje se da će se stanovi sa višim energetskim razredom bolje prodavati jer troše manje energije.

Iako izmene Zakona o planiranju i izgradnji ne nameću potrebu za povećanjem energetskog razreda zgrade, mnoge zgrade zahtevaju intervenciju u termičkom omotaču zbog oskudne izolacije. Vlasnici će, osim za sertifikaciju, morati da plate i dobrovoljnu sanaciju. Država, međutim, nudi subvencije za energetsku sanaciju starih objekata.

Energetski pasoši će uticati na cenu nekretnina, a očekuje se da će razlika u ceni prilikom kupovine stana u starogradnji i novogradnji biti veća, navodi Euronews Srbija. Posebno su u fokusu stariji stanovi, gde je stolarija stara 70 ili 80 godina, što dovodi do velikog rasipanja energije.

Trenutno nove zgrade pribavljaju sertifikate o energetskim svojstvima u fazi dobijanja upotrebne dozvole. Ako budu usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, sertifikat će biti obavezan i za već izgrađene objekte. Rok za pribavljanje dokumenta zavisi od tipa objekta. Postojeći stambeni objekti moraće da pribave sertifikat u roku od 10 godina, zgrade čiji je vlasnik država imaju rok od 3 godine, a vlasnici postojećih poslovnih zgrada 5 godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;