PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kada kupujete ili iznajmljujete nekretninu tražite na uvid energetski pasoš

06.07.2023. | RTS

Prema izmenama Zakona o planiranju i izgradnji sve zgrade, bez obzira na starost, moraće da imaju energetski pasoš. On se može tražiti na uvid jer vlasnicima, kupcima i zakupcima stana ili druge nekretnine daje jasnu sliku o potrošnji energije i uvid u potrebna ulaganja pri rekonstrukciji objekata.

Energetska efikasnost

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Postoji osam razreda energetske potrošnje, a u energetskom pasošu navodi se u koji je razred svrstan određeni objekat. Energetski najefikasnije zgrade najviše štede energiju za grejanje i hlađenje i imaju oznaku A+, dok je G najniži razred. Pasoš je deo tehničke dokumentacije koji uslovljava i investitore.

"Svi objekti koji se zidaju ili saniraju, ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu bez energetskog pasoša. U Ministarstvu smo primetili potrebu da u narednom periodu vršimo kontrole da li ono što stoji u pasošu odgovara stanju na terenu", kaže za RTS Dušan Radonjić, v.d. pomoćnika ministra GSI za stambenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatnosti i energetsku efikasnost.

Pored stambenih i poslovnih zgrada energetski pasoš je potreban i individualnim kućama, a za sada su izuzete vikendice i privremeni objekti do dve godine. Pasoš se izdaje posle detaljne analize objekta, a njegova cena je od 100 do više stotina evra u zavisnosti od tipa i veličine objekta. Svi pasoši su dostupni u Centralnom registru Ministrstva građevinarstva. Od 2013. je izdato više od 12.000 energetskih pasoša.

"Građani mogu jednostavnim pretraživanjem na Guglu da provere, postoji onlajn servis ili prema broju katastarske parcele ili prema adresi na kojoj se objekat nalazi. Potpuno je slobodan pristup i fizičkim i pravnim licima", kaže Radonjić.

Istraživanja pokazuju da 85 odsto stambenih zgrada ne zadovoljava uslove energetske efikasnosti, navodi RTS. Zato Vlada nastavlja da subvencioniše mere energetske efikasnosti i domaćinstava i javnih objekata.

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, obišla je u Kragujevcu i Kraljevu škole u kojima su u toku radovi energetske sanacije.

"Pričamo pre svega o boljoj izolaciji, zameni stolarije. Osim zamene vrata i prozora, pričali smo o utičnicama, to su stare škole sa po jednom utičnicom u učionicama što je neodrživo danas kada imamo pametne uređaje. Škola će plaćati manje račune za struju i grejanje za nekih 40 odsto, a emisija ugljen-dioksida će se smanjiti za nekih 60 posto", rekla je ministarka Đedović.

RTS podseća da je energetska efikasnost označena kao javni interes i zakonski se usklađuje sa sve oštrijim direktivama Evropske unije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;