IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izgradnja EXPO kompleksa i beogradskog metroa biće najveći građevinski projekti u ovom delu Evrope

03.07.2023. | Beta

Ministar finansija Siniša Mali obišao je u petak lokaciju u Surčinu gde će biti sagrađen novi Nacionalni stadion, objekti za EXPO izložbu i novi Beogradski sajam. Tom priliko izjavio je da će tu uskoro biti aktivirano najveće gradilište u ovom delu Evrope na oko 150 hektara, prenosi Beta.

EXPO

Planirani zgled EXPO 2027 (Foto: Ministarstvo finansija)

- Ovo postaje najveći projekat, najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope, mesto na kome će nići i veliki broj stambenih, poslovnih i komercijalnih zgrada - rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je ministar naglasio, novi stadion će zauzeti oko 32 hektara zemljišta, dok je 25 hektara predviđeno za EXPO prostor, a na ostatku zemljišta biće izgrađeni hoteli i stambeni i prateći objekti. Naveo je da će izgradnja EXPO kompleksa i izgradnja beogradskog metroa biti dva najveća građevinska projekta u ovom delu Evrope.

- Ponosan sam što je Beograd domaćin EXPO izložbe 2027, pobedili smo u utakmici sa Amerikom, Tajlandom, Argentinom, Španijom. Očekujemo više od tri miliona posetilaca samo 2027, uz prihode od preko milijardu evra - rekao je Mali.

Naveo je da će Srbija biti domaćin za više od 120 zemalja i da Beograd trenutno u ponudi ima 11.400 ležajeva dok će za predstojeću izložbu trebati bar duplo više. EXPO izložba, po njegovim rečima, donosi veliki posao građevinarima, ali i kamenolomima u Srbiji budući da prvo sledi ogroman posao nasipanja peskom i kamenom da bi se dostigla potrebna kota.

- Veliki nas posao čeka, ali krajem 2026. godine sve mora biti završeno - rekao je Mali i dodao da to podrazumeva i izgradnju četiri nove saobraćajnice i jedne petlje, navodi Beta.

Specijalizovana izložba EXPO sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine. Planirani EXPO kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće povezan sa centrom grada i aerodromom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;