PRIJAVA-468X60-BANNER

Vlada donela Nacionalnu arhitektonsku strategiju za period od 2023. do 2035.

30.06.2023. | Gradjevianrstvo.rs

Vlada Srbije juče je donela Nacionalnu arhitektonsku strategiju (NAS) za period od 2023. do 2035. godine.

Arhitektura

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Navodi se da ova strategija predstavlja osnovni dokument kojim se utvrđuje arhitektonska politika u Srbiji. Njome se na celovit način određuje strateški pravac delovanja u cilju razvoja i unapređenja kvaliteta arhitekture i građene sredine kao ishoda arhitektonske delatnosti, posebno uzimajući u obzir ulogu arhitektonske profesije i kvalitet arhitektonske prakse, čime se utiče na opšti kvalitet života i zdravlje ljudi.

Podizanje opšte društvene svesti o značaju kvaliteta arhitekture i građene sredine za kvalitet života i zdravlje ljudi, ekonomski razvoj i razvoj društva u celini je integrišući aspekt pri uspostavljanju i sprovođenju arhitektonske politike.

Uz NAS će arhitektura kao esencijalna komponenta nacionalne kulture i identiteta, čije kulturološke dimenzije utiču na kolektivni nivo svesti i odnos svakog pojedinca prema nasleđu, identitetu i životnom okruženju biti reafirmisana.

Dodaje se da će NAS poslužiti pre svega kao osnov za započinjanje dugoročnog procesa uspostavljanja platforme i konsenzusa o kvalitetu arhitekture i kulturi građenja na nacionalnom nivou.

Nacionalnu arhitektonsku strategiju pogledajte ovde.

 

Komentari: 1

Jovan 03.07.2023 20.59.09

A kada ce se uraditi parcelizacija zemljista-placeva zbog kojeg ne mozemo godinama da uradimo legalizaciju svojih objekata ,iako ima svako svoj plac uredno placamo i porez i zemljiste ali nemamo broj parcele jer to drzava treba da uradi

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;