IZOLACIJA-468X60-BANNER

Uskoro izveštaj o korupciji u građevinarstvu

01.06.2023. | FoNet

Mirko Popović, programski direktor Regionalnog instituta za životnu sredinu (RERI), naveo je u izjavi za FoNet da su od prvog slučaja kojim se RERI bavio, a to je izgradnja gondole na Kalemegdanu, oučeni ozbiljni problemi u urbanističkom i prostornom planiranju i izdavanju građevinskih dozvola.

Izgradnja

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

"Uočili smo da nivo nepravilnosti, nezakonitosti, propuštanja, loše prakse javnog učešća prevazilazi nešto što bismo mogli da ocenimo kao slučajni propust i zaključili da se zapravo radi o nečemu što jeste definicija korupcije, a to je zloupotreba javnih ovlašćenja, bilo činjenjem ili ne činjenjem, da bi se nekome pribavila kakva korist, pretežno materijalna", istakao je Popović.

On je naveo da RERI prati postupke izrade planova i izdavanja građevinskih dozvola i da je odlučeno da se izrazito problematični slučajevi, u kojima se ne može oteti utisku da se radi o korupciji, predstave u jednom obimnom izveštaju kako bi se javnost upoznala sa tim problemima, ali i odgovorne institucije izložile javnoj odgovornosti. Dodao je da će time i međunarodne institucije i pravosudni organi biti upoznati sa situacijom.

 

Komentari: 1

DARKO 05.06.2023 11.31.48

Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne odbijaju od legalizacije objekti koji nemaju rešene imovinsko-pravne odnose (gradili na tuđem) i gde se ne ruše takvi objekti?

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;