INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

30% radnika u građevinskoj industriji su stranci, predstoji nam liberalizacija radnog zakonodavstva

03.05.2023. | Beta

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavio je da u Srbiji 30% svih zaposlenih u građevinarstvu čine stranci, a da je njihovo učešće u poljoprivredi još veće.

Gradilište

Gradilište (Foto: Pixabay)

Kako je Vesić najavio za Večernje novosti, predstoji nam liberalizacija radnog zakonodavstva. On je rekao da je Srbija počela da uvozi radnike što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi.

Naveo je da je u celoj Evropi došlo do pada u građevinskoj industriji zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije, ali i zbog nedostatka radne snage.

Upitan o zloupotrebama i poslodavcima koji su domaće radnike zamenili stranima, Vesić je rekao da takvih zloupotreba ima i u EU, ali da to ne znači da ne treba da dolazi radna snaga u Srbiju.

Dodao je da u pojedinim opštinama i gradovima ima zastoja u izdavanju građevinskih dozvola i taj problem može da se reši tako što će procedure biti ubrzane, transparentnije i jednostavnije.

- Zato i menjamo Zakon o planiranju i izgradnji, a izmenama ukidamo konverziju uz naknadu i tako ćemo osloboditi oko 5.000 lokacija na kojima može da se izgradi oko 15 miliona novih kvadrata u Srbiji - istakao je Vesić za Večernje novosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;