IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

30% radnika u građevinskoj industriji su stranci, predstoji nam liberalizacija radnog zakonodavstva

03.05.2023. | Beta

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavio je da u Srbiji 30% svih zaposlenih u građevinarstvu čine stranci, a da je njihovo učešće u poljoprivredi još veće.

Gradilište

Gradilište (Foto: Pixabay)

Kako je Vesić najavio za Večernje novosti, predstoji nam liberalizacija radnog zakonodavstva. On je rekao da je Srbija počela da uvozi radnike što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi.

Naveo je da je u celoj Evropi došlo do pada u građevinskoj industriji zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije, ali i zbog nedostatka radne snage.

Upitan o zloupotrebama i poslodavcima koji su domaće radnike zamenili stranima, Vesić je rekao da takvih zloupotreba ima i u EU, ali da to ne znači da ne treba da dolazi radna snaga u Srbiju.

Dodao je da u pojedinim opštinama i gradovima ima zastoja u izdavanju građevinskih dozvola i taj problem može da se reši tako što će procedure biti ubrzane, transparentnije i jednostavnije.

- Zato i menjamo Zakon o planiranju i izgradnji, a izmenama ukidamo konverziju uz naknadu i tako ćemo osloboditi oko 5.000 lokacija na kojima može da se izgradi oko 15 miliona novih kvadrata u Srbiji - istakao je Vesić za Večernje novosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;