INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zgrada BIGZ-a će nakon rekonstrukcije postati moderan poslovni objekat sa restoranima i garažom

20.04.2023. | eKapija

Urbanistički projekat sa idejnim rešenjem za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju poslovno-komercijalnog objekta BIGZ stavljen je na javni uvid.

Zgrada BIGZ-a, Državne štamparije, izgrađena je u periodu od 1936. do 1940. godine

Zgrada BIGZ-a, Državne štamparije, izgrađena je u periodu od 1936. do 1940. godine (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Adaptacijom unutrašnjeg prostora na celom objektu predviđena je preraspodela unutrašnjih prostorija, zamena drvene stolarije aluminijumskom, kao i formiranje pratećih tehničkih i pomoćnih prostorija i sanitarnih blokova sa komunikacijama.

Na nivou prizmelja i mezanina naći će se između ostalog i restoran, dok će deo etaže u prizemlju biti upotrebljen za unutrašnju garažu. Na ostalim etažama, do 11. sprata predviđeni su kancelarijski i komunikacioni prostori, nove tehničke prostorije i sanitarni blokovi. Na 9. spratu biće još jedan restoran sa kuhinjom.

Deo prizemlja koristiće se kao garaža

Deo prizemlja koristiće se kao garaža (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Zgrada je koncipirana kao slobodnostojeći industrijski objekat, a osnovu formiraju glavni trakt orijentisan ka Bulevaru vojvode Mišića i upravno na njega postavljena dva poprečna krila, piše eKapija.

BIGZ je sa dve pešačke pasarele spojen sa susednim objektom u Ulici Jovana Ristića, ali će one biti zazidane sa strane BIGZ-a i neće biti u funkciji budućeg poslovnog objekta.

Na 9. spratu će biti restoran

Na 9. spratu će biti restoran (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Objekat će zadržati ostvarene urbanističke parametre sa izuzetkom ukupne BRGP objekta koja se usled izgradnje evakuacionih izlaza uvećava za 37,36m2 i iznosi 35.732,55m2.

U okviru sanacije objekta biće izvedeni radovi ojačavanja stubova, zidova, greda i drugih elemenata konstrukcije, kao i sanacija postojeće fasade. Na nivou 6. i 9. sprata biće zamenjeni slojevi krovne terase.

Predviđena je rekonstrukcija fasade

Predviđena je rekonstrukcija fasade (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Rekonstrukcija planira uvođenje novih konstruktivnih elemenata (temelja, zidova, stubova, greda, stepeništa, ploča, liftovskog okna), rekonstrukciju fasadnih zidova za potrebe formiranja ulaza u unutrašnju garažu kao i rekonstrukciju instalacionih sistema unutar objekta.

Zahtev za potvrđivanje urbanističkog projekta podnelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ime investitora MPP BIGZ d.o.o. Beograd.

Drvena stolarija biće zamenjena aluminijumskom

Drvena stolarija biće zamenjena aluminijumskom (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Inače, zgrada BIGZ-a, Državne štamparije, izgrađena je u periodu od 1936. do 1940. godine po projektu Dragiše Brašovana. Početkom 2021. godine kupila ju je kompanija Marera Real Estate Partners i najavila da će u obnovu uložiti više od 40 mil EUR. Istakli su i da će BIGZ kao budući moderni poslovni centar, kompanijama zainteresovanim za zakup ponuditi kombinaciju klasičnih kancelarija različitih veličina i open space koncepta, ali i mogućnost da organizacija prostora i dizajn enterijera budu u potpunosti prilagođeni njihovim potrebama i specifičnim zahtevima, podseća eKapija.

Obnova će koštati više od 40 mil EUR

Obnova će koštati više od 40 mil EUR (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Urbanistički projekat koji je izradilo preduzeće Urbanistiq d.o.o. Beograd biće na javnom uvidu do 4. maja 2023. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;