INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada BIGZ-a će nakon rekonstrukcije postati moderan poslovni objekat sa restoranima i garažom

20.04.2023. | eKapija

Urbanistički projekat sa idejnim rešenjem za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju poslovno-komercijalnog objekta BIGZ stavljen je na javni uvid.

Zgrada BIGZ-a, Državne štamparije, izgrađena je u periodu od 1936. do 1940. godine

Zgrada BIGZ-a, Državne štamparije, izgrađena je u periodu od 1936. do 1940. godine (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Adaptacijom unutrašnjeg prostora na celom objektu predviđena je preraspodela unutrašnjih prostorija, zamena drvene stolarije aluminijumskom, kao i formiranje pratećih tehničkih i pomoćnih prostorija i sanitarnih blokova sa komunikacijama.

Na nivou prizmelja i mezanina naći će se između ostalog i restoran, dok će deo etaže u prizemlju biti upotrebljen za unutrašnju garažu. Na ostalim etažama, do 11. sprata predviđeni su kancelarijski i komunikacioni prostori, nove tehničke prostorije i sanitarni blokovi. Na 9. spratu biće još jedan restoran sa kuhinjom.

Deo prizemlja koristiće se kao garaža

Deo prizemlja koristiće se kao garaža (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Zgrada je koncipirana kao slobodnostojeći industrijski objekat, a osnovu formiraju glavni trakt orijentisan ka Bulevaru vojvode Mišića i upravno na njega postavljena dva poprečna krila, piše eKapija.

BIGZ je sa dve pešačke pasarele spojen sa susednim objektom u Ulici Jovana Ristića, ali će one biti zazidane sa strane BIGZ-a i neće biti u funkciji budućeg poslovnog objekta.

Na 9. spratu će biti restoran

Na 9. spratu će biti restoran (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Objekat će zadržati ostvarene urbanističke parametre sa izuzetkom ukupne BRGP objekta koja se usled izgradnje evakuacionih izlaza uvećava za 37,36m2 i iznosi 35.732,55m2.

U okviru sanacije objekta biće izvedeni radovi ojačavanja stubova, zidova, greda i drugih elemenata konstrukcije, kao i sanacija postojeće fasade. Na nivou 6. i 9. sprata biće zamenjeni slojevi krovne terase.

Predviđena je rekonstrukcija fasade

Predviđena je rekonstrukcija fasade (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Rekonstrukcija planira uvođenje novih konstruktivnih elemenata (temelja, zidova, stubova, greda, stepeništa, ploča, liftovskog okna), rekonstrukciju fasadnih zidova za potrebe formiranja ulaza u unutrašnju garažu kao i rekonstrukciju instalacionih sistema unutar objekta.

Zahtev za potvrđivanje urbanističkog projekta podnelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ime investitora MPP BIGZ d.o.o. Beograd.

Drvena stolarija biće zamenjena aluminijumskom

Drvena stolarija biće zamenjena aluminijumskom (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Inače, zgrada BIGZ-a, Državne štamparije, izgrađena je u periodu od 1936. do 1940. godine po projektu Dragiše Brašovana. Početkom 2021. godine kupila ju je kompanija Marera Real Estate Partners i najavila da će u obnovu uložiti više od 40 mil EUR. Istakli su i da će BIGZ kao budući moderni poslovni centar, kompanijama zainteresovanim za zakup ponuditi kombinaciju klasičnih kancelarija različitih veličina i open space koncepta, ali i mogućnost da organizacija prostora i dizajn enterijera budu u potpunosti prilagođeni njihovim potrebama i specifičnim zahtevima, podseća eKapija.

Obnova će koštati više od 40 mil EUR

Obnova će koštati više od 40 mil EUR (Foto: Urbanistički projekat/Urbanistiq)

Urbanistički projekat koji je izradilo preduzeće Urbanistiq d.o.o. Beograd biće na javnom uvidu do 4. maja 2023. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;