IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji koja može da proizvede struju za 2.100 domaćinstava

06.04.2023. | Nova S

U opštini Lapovo juče je puštena u rad "DeLasol", najveća solarna elektrana u Srbiji. Snaga elektrane je  9,9 megavata, a otvaranju je prisustvovala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Solarna elektrana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prilikom obilaska elektrane ministarka je rekla da su saradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne za veću sigurnost snabdevanja i za uspešnu zelenu energetsku tranziciju, prenosi Nova S. Dodala je da pored toga što se privode kraju i neki veliki projekti iza kojih stoji država i otpočinju novi, važno je i da postoje i veliki projekti koje realizuje privatni sektor.

"Solarna elektrana "DeLasol" je najveća solarna elektrana u Srbiji i primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja električnom energijom i zaštitu životne sredine", rekla je ministarka.

Istakla je da je zadatak države, na kome se intenzivno radi i kroz donošenje regulative i kroz pripremu strateških dokumenata, da stvara uslove da se grade nove elektrane iz obnovljivih izvora energije, a da istovremeno naš energetski sistem vrši svoj osnovni zadatak, a to je sigurno snabdevanje građana i privrede, navodi Nova S.

Prema njenim rečima, izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiće sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta.

Kako navodi Nova S, "DeLasol" je solarna elektrana koja se prostire na 12,5 hektara, a izgradila ju je kompanija MT-KOMEX. Ovo će biti najveća solarna elektrana u Srbiji, po veličini i po snazi, a na godišnjem nivou proizvodiće 15.000 megavat-sati električne energije koja je dovoljna za oko 2.100 domaćinstava.

Prilikom izgradnje ove solarne elektrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije.

 

Komentari: 1

Vlada 12.04.2023 22.29.39

Kratko će to biti senzacija....
U mom mestu,Čučuge kod Uba se u naredne 2 godine gradi jedna od većih elektrana na Balkanu, od 35 hektara!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;