INFONET-468X60-BANNER

Vesić: Izmene Zakona o izgradnji sa ciljem da se podrži građevinska industrija

08.03.2023. | Beta

Cilj izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji je da se pospeši građevinska industrija u Srbiji koja je imala pad od 10 odsto, izjavio je juče (7.3.2023.) resorni ministar Goran Vesić uz ocenu da će se time omogućiti transparentnost, ubrzati procedure i uvesti ekološki standardi.

Gradilište

Gradilište (Foto: Depositphotos)

"Uvode se sertifikati zelene gradnje i formira sertifikaciono telo. Sve javne zgrade moraće da se grade sa sertifikatom zelene gradnje, kao i sve zgrade veće od 10.000 metara kvadratnih i investicioine vrednosti veće od pet miliona evra", kazao je Vesić na Kopaonik biznis forumu, prenosi Nova.rs.

Kako je istakao, pored ostalog prvi put će biti uveden i registar braunfild investicija, a biće ubrzane i procedure prilikom postavljanja solarnih panela.

Prema njegovim rečima, uvešće se i obaveza da u stambenim i poslovnim zgradama postoji određen broj mesta za električne punjače.

"Skratiće se procedure, pa će informacije o lokaciji moći da izda i notar, što do sada nije bio slučaj", kazao je minister i dodao da će novim propisom biti utvrđeno da se uslovi koje daje nosilac javnih ovlašćenja, poput EDB-a, izdaju samo jednom tokom gradnje, bez naknadne mogućnosti korekcije, a isto će važiti i za primedbe koje daju nadležne institucije.

Najavio je i da će se uvesti polisa osiguranja koja treba da zaštiti pre svega lokalne samouprave od nesavesnih investirora koji prilikom gradnje unište puteve, odnosno ulice i trotoare, a koji nakon toga izbegavaju da plate rekonstrukciju i vraćanje u prvobitno stanje, pa teret pada na opštine i gradove.

Vesić je kazao i da se ukida se Zakon o konverziji zemljišta, jer kako je naveo, Srbiji nije doneo nikakvu korist.

"Ukupna korist za 13 godina postojanja je bila 31 milion evra, a zarobio je oko 5.000 lokacija. I po postojećem zakonu 90 odsto svih konverzija je urađeno bez naknade", kazao je Vesić.

On očekuje da će ukidanjem tog zakona gradnja i ulaganje biti dodatno podstaknuti, kao i da će to omogućiti rešavanje mnogo stečajeva.

"Priprema se i Zakon o održavanju infrastrukture koji će prvi put uvesti katastar infrastrukture gde će biti popisani svi podvožnjaci, nadvožnjaci, mostovi, putevi, trafostranice. Biće određen upravljač za te objekte i postojaće zakonska obaveza ulaganja u njihovo održavanje, što će kasnije iziskivati manje troškove prilikom njihove popravke", kazao je Vesić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;