IZOLACIJA-468X60-BANNER

Crna Gora i Albanija grade most na Bojani vredan 20 mil EUR

28.02.2023. | Beta

U Podgorici su juče premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama potpisali sporazum o izgradnji mosta na reci Bojani vredan 20 miliona dolara, kao i sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza.

Most preko Bojane

Budući most preko Bojane (Foto: Twitter/Dritan Abazović)

Još osam sporazuma i memoranduma iz oblasti energetike, ribarstva, zaštite bilja, socijalne zaštite, sporta, kulture i medija, odbrane i zdravlja potpisano je na zajedničkoj svečanoj sednici dve vlade, prenosi Beta.

Premijeri su saopštili novinarima da će potpisani sporazumi doprineti boljoj saradnji dve države.

Abazović je naveo da će izgradnja mosta na Bojani koštati oko 20 miliona evra i da će taj most smanjiti udaljenost između dve države sa desetina kilometara na 300 metara.

"Projektnu ideju smo pokrili našim fondovima, dok ćemo izgradnju pokriti zajedničkim. U Crnoj Gori su veće plate, tako da ne ide da Albanija plati most, ako je platila već i projektnu ideju", naveo je Abazović, premijer u tehničkom mandatu.

Kazao je da je gradnja mosta preko Bojane važan infrastrukturni projekat, koji će omogućiti novi turistički proizvod za obe države.

"Cilj je da ljudi imaju lakši pristup, da lakše prolaze, da se umanje saobraćajne gužve, da razvoj te zone dovedemo na viši nivo", dodao je Abazović.

Ovom prilikom potpisan je i sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola-Puljaj na teritoriji Albanije, kao i memorandum o razumevanju ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore i ministarstva infrastrukture i energetike Albanije o saradnji u oblasti energetike.

Potpisan je i sporazum u oblasti zajedničkog održivog upravljanja ribarstvom Skadarskim jezerom i rekom Bojanom, dokument o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja, kao i sporazum o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Albanski premijer Rama je rekao da su još jednom osetili toplinu dobrodošlice i afirmaciju bratstva između dve države.

"Albanija i Crna Gora su više nego susedi. Sastajemo se u izazovnom vremenu i za Evropu i naš region, i u tom kontekstu, osim direktnih izazova, značaj ovog bratstva i susedstva se čini mnogo većim", istakao je Rama.

Ocenio je da brzina pristupanja EU zavisi od regionalne saradnje i da su Albanija i Crna Gora "potpuno posvećene" članstvu u Uniji, prenosi Beta.

Rama je izjavio i da je premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izrazio nameru da u junu ove godine u Crnoj Gori organizuje neformalni samit inicijative Otvoreni Balkan i ocenio da je ta inicijativa "neophodna i komplementarna" Berlinskom procesu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;